Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще „светне“ ли Бургаският Небостъргач?

Мъките на гражданите, причинени им от  изгърмелият  преди  десетина  години строителен балон „Първи български Небостъргач“, започнат  в Бургас от  фалиралата строителна  фирма  „ГМ Строй“, са на път да намерят някаква компенсция. Назначеният  от съда синдик Владимир Вакрилов  цели осем пъти прави опити да разпродаде недовършените имоти на затъналото в дългове дружество , за да покрие разходите по въвеждането на сградата в експлоатация. Най-сетне се е появила  някаква мъждукаща  надежда  за стотиците  семейства, които са били изкушени от  красивите обещания,

за дом устремен към небето

и са инвестирали не малко средства за реализация на мечтите си.

Наред с натрупаните огромни задължения на строителната компания , които едва ли някога ще бъдат покрити , през годините стана ясно, че едни от основните проблеми , за да се  продадат жилищата и  и да станат обитаеми, беше липсата на ток. Преди дни   най-сетне синдикът Вакрилов все пак е успял да плати на  ЕВН над 90 хил.лева такса  за изграждане на трафопост, и  електроразпределителното дружество е поело ангажимента да постави  електромери в обекта.

Според информацията,  с която разполагаме се очаква на 25 юли съоръжението да пристигне и да започне неговото монтиране. Закупени са  били  300 електромера за индивидуалните партиди на всеки  апартамент  и магазин. Изграждането на трафопоста  беше една от важните крачки към въвеждането в експлоатация на билдинга, за да могат хората, инвестирали в неговото строителство да влязат в закупените от тях още преди близо десетилетие жилища.

С новото съоръжение  ще се осигури захранване за асансьорите, на общите части . Предвидена е и достатъчно мощност за обслужване на над 250-те апартамента в Небостъргача.

Тук е моментът да припомним, че преди година,  когато синдикът обяви търг за 152 обекта от сградата, „Банкеръ“ разказа и цялата история около градежа й.

Продажбата на тези имоти беше обявена  на основание на одобреното от съда решение на събранието на кредиторите на дружеството и на решенията на Бургаския окръжен съд за осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността. Със средствата от продажбата трябва да бъдат покрити макар и малка част от дълговете на фирмата към банки,към подизпълнители по строителните дейности, към Националната агенция по приходите, ВиК Бургас, община Бургас и  към частни лица - всички те

 осъдили компанията

и сдобили се вече с влезли в сила изпълнителни листове, както за покриването на ред други задължения.

По това време одобрената оценка,валидна   за почти всички имоти, беше  около 500 евро за квадратен метър.

За съжаление, обаче липсата на електрозахранване и натрупаните проблеми около този обект не успяха да провокират кой знае какъв интерес у купувачите. До лятото на миналата година (18 юни), когато беше срокът за подаване на документи за участие в наддаването , кандидатите да закупят жилищата с неясна съдба се брояха на пръсти - това  съобщи пред „Банкеръ“ по това време синдикът Вакрилов.

В същото време, ако съдим по решението на бургаския съд отпреди четири  години, когато са започнали  делата за обявяване на несъстоятелността на строителната фирма, задълженията й  до лятото на 2015-а

надхвърлят 11 млн. лв.

Тогава стана ясно, че изглеждащата стабилна  в ония времена   строителна компания "ГМ Строй" ООД се е превърнала  в пирамида. Над 100 семейства, които после протестираха с отворено писмо до всички отговорни  институции в държавата  ,  бяха въвлечени в схемата й за продажби на зелено. В периода 2007-2010-а  дружеството шумно рекламираше изгодните кредити за продажба на имот - с ниска лихва, без такси и комисиони, чрез директна покупка  от строителя. Цените на имотите бяха без конкуренция и това изкуши множество  семейства, които се вързаха на красивите обещания. Създаденият специално за случая инициативен комитет на  "ужилените" от строителя обяви, че стотици хора са  сключили договори за предварителна покупко-продажба на недвижими имоти в сградите, станали известни като небостъргача и "Медпетрол 5"  (бел ред.- зад бензиностанцията на Shell в ж.к. Меден Рудник в Бургас). В писмото хората разказаха, че когато са сключвали договорите си за покупката на недвижими имоти в двете сгради, управител на строителното дружество "ГМ Строй" е бил Георги Стоянов Иванов. През 2013-а обаче

той прехвърлил дружеството на... баба си

(Дона Маринова Тодорова). А негов съдружник е Йордан Методиев Бенов, съобщиха  от инициативния комитет на недоволните. До последно той се е разпореждал  като управител на строителната компания. Няколко месеца по-късно  бабата на Георги Иванов - Дона Тодорова, е заличена като собственик на строителното дружество и то е прехвърлено на трети лица. Тръгналите да си търсят правата установяват, че новите  чорбаджии на фирмата, притежаваща активи за  милиони,  стават 25-годишният (тогава) Петко Григоров Григоров и Николай Мушков, за когото в писмото си хората от инициативния комитет твърдят, че е... несебърски циганин.

Установява се още, че именно старите собственици на строителната компания, но вече в качеството си на физически лица,  се превръщат в най-крупните "кредитори" на фирмата, която са продали. Това става ясно от решението на Бургаския окръжен съд  от 1 юни 2015-а  за обявяването в несъстоятелност на дружеството с ограничена отговорност  "ГМ строй".

Към молбата на основния кредитор - "Прокредит банк", която е поискала от магистратите строителната компания да бъде обявена в несъстоятелност заради два необслужвани кредита, по тяхно искане като кредитори са присъединени и тези лица. Георги Иванов е обявил пред съда, че е подписал... седем договора  за заем с бившото си вече дружество  в размер на 1 085 000 лева. Съдружникът му Бенов пък е представил девет подписани договора за кредитиране на фирмата на обща стойност 1 611 201.95 лева.

 

Точно тогава  на собствениците на имоти им става ясно, че се използва обявяването в  несъстоятелност, за да могат Иванов и Бенов да бъдат вписани като най-големите взискатели при продажбата на имуществото на фирмата. А хората, които са мислели, че са пълноправни собственици на имотите, са принудени да доказват, че това  наистина е така. Тогава стана ясно, че когато са плащали вноските си на "ГМ Строй", те не са получавали фактури с касови бележки, а... най-обикновени квитанции.

Освен че не са имали достъп до домовете си, за да разберат на какъв етап са завършени те, така и не могли да получат никакви отговори от новите собственици на фирмата. В същото време са били изненадани (със съобщение, изпратено им чрез препоръчано писмо) , че трябва да платят по 2690 лв. за присъединяване към ел.мрежата на  ЕВН. В него в ултимативен тон им бил наложен изключително кратък срок за плащане на поисканите суми със заплахата, че в противен случай губят  правата върху имотите си.

По това време в отвореното си писмо хората от  инициативния комитет  разказаха, че са направили  запитване до ЕВН по случая и от  са ги  информирали, че електроразпределителното дружество изобщо не е започнало да работи по изграждането на трафопостовете и на двете сгради - на "Медпетрол 5" и  на "Небостъргача".

Хората са били изправени и пред друг  сериозен проблем -  на повечето от тях не са били издадени нотариални актове (за апартаментите в "Медпетрол 5") въпреки  многократните  уверения на строителя, че ще им бъде издаден такъв документ, но след като сградата  бъде вписана в кадастъра. Притеснението им идва най-вече  от факта, че  парцелът, върху който е изграден комплексът, е бил заложен като обезпечение по кредит (с договорна ипотека от 25 февруари 2008-а) в полза на другия голям кредитор на строителната фирма - "Прокредит банк" (според документите в съда - на стойност  516 896. 41 евро).

 Тук е моментът да припомним

 че наред с тези, които са плащали жилищата си със собствени средства,  много от семействата са се  подлъгали от обещанията на фирмата да могат да ги изплащат като своеобразен кредит към нея. Шумните реклами, с които строителното дружество представяше своите лизингови схеми, са накарали много хора коректно да внасят вноските си, а сега да доказват, че с тях на практика са кредитирали дружеството, което само е предизвикало фалита си.

Притиснати в ъгъла  собствениците на жилища ( на хартия) бяха принудени да започнат сами да събират пари за изграждането на трафопоста , който да осигури  захранването на сградата  с ток и по този начин да бъдат покрити основните  изисквания, за да може сградата да бъде въведена в експлоатация (и да получи  необходимия АКТ 16).

Освен това самата община Бургас се ангажира с финансирането на друг изникнал проблем , а именно изграждането на подпорна стена , за да може да се ползва  паркингът пред сградата.И това  също беше „фактор“, който не позволяваше да градежът да бъде въведен в експлоатация.

С всичко свършено да този момент, може да се очаква, работата на синдика при следващия търг да бъде с по-добър резултат и този път наистина да се намерят купувачи за непродадените имоти. А  парите от  „светналия“ Небостъргач да могат покрият макар и минимален процент от дълговете на фалиралата компания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във