Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще създадат ли чуждестранните инвестиции 7000 нови работни места?

Министерство на икономиката обяви, че освен да насърчава  българския износ, се стреми да привлича качествени чуждестранни инвеститори. Само за последната година са били открити заводи за над 600 млн. лв. чуждестранни инвестиции, а очакванията са те да създадат над 7000 работни места. 

През периода януари-май 2019 г. българският износ нараства с близо 10 %, спрямо същия период на миналата година. По време на годишната среща на посланиците на 18 юли зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова обяви, че динамиката на българската външна търговия през първите месеци на настоящата година е изключително добра - повишава се износът не само към страните от Европейския съюз, но и към трети страни, което е една изключително добра тенденция. Структурата на външната ни търговия продължава да се подобрява и българските фирми продават все повече готови продукти с по-висока добавена стойност за икономиката. Износът на България в посока ЕС расте  през първите четири месеца на настоящата година със 7,3%, като основни търговски партньори за ЕС са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.3% от износа ни за Съюза. По думите й  в посока на трети страни експортът нараства с над 14%, а водещи партньори на страната ни  са Турция, Китай, Сърбия, Съединените американски щати, Руската федерация и Северна Македония.

По официални данни към момента в Българската агенция за инвестиции има 68 проекта в процес на сертифициране на обща стойност близо 1.5 млрд. лв., с потенциал за нови 6600 работни места. България е на пето място в ЕС по икономически растеж и на второ място по ръст на работната заплата, като за първите няколко месеца на годината достига рекордни нива на износ. По предварителни данни на Българската народна банка пък нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – май 2019 г. е положителен и възлиза на 164.4 млн. евро (0.3% от БВП), при положителна стойност от 96 млн. евро (0.2% от БВП) за януари – май 2018 г. През май 2019 г. той възлиза на 10.2 млн. евро, при 34 млн. евро за май 2018 г.

В началото на месеца министърът на икономиката Емил Караниколов откри в Търговище новопостроената пещ на завода за плоско стъкло в града. Съоръжението е едно от трите най-големи в света,  а инвестицията е на обща стойност 42 млн.евро.  Инвеститорът е „Тракия глас България” ЕАД, който  е част от турския холдинг „Шишеджам”. Там Караниколов каза, че се отчита увеличение на броя на инвестиционните проектите, осъществявани в страната, както и многократно разширяване на производствените мощности на голям брой чуждестранни компании. „Доказателство за това са сертифицираните  18 проекта,  само  през първото полугодие на  2019 г. по Закона за насърчаване на инвестициите. Общо предвидените инвестиции по тях възлизат на близо 250 млн. лв. и се очаква разкриване на над 2200 нови работни места“, подчерта икономическият министър. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във