Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще съкращават излишни чиновници

Чиновниците в държавната администрация, които извършват с едни и същи дейности в министерствата, ще бъдат съкратени. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който откри в Министерски съвет конференция, посветена на проект за въвеждане на споделени услуги в държавната администрация. Проектът си финансира по Оперативна програма "Добро управление".

"Тези чиновници ще се преквалифицират, преразпределят или освобождават.  Дейностите, които могат да се изпълняват от общи звена в министерствата и другите държавни ведомства са счетоводство, управление на обществените поръчки, одит, управление на човешките ресурси, информационни технологии, архив и други", обясни Дончев. 

Той посочи като лош пример за управление държавните почивни станции, които са към сто.

"В повечето случаи те се управляват лошо, нямат добри финансови резултати, качеството на предлаганите услуги е лошо, а ползата им за държавните служители - съмнително.Очаквам първи резултати за подобряване и централизиране на управлението им, да са на лице до една година", каза още вицепремиерът.

На представянето на проекта "Въвеждане на принципа на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация" присъства и постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън.

"Световната  банка ще окаже пълно съдействие на правителството за тази важна реформа", посочи Тони Томпсън.

"България е една от малкото държави в ЕС, която не прилага модела за споделените услуги. Същевременно няма  единен модел за тях, всяка държава има свой опит и начин за тяхното въвеждане, каза Красимир Божанов - директор на дирекция "Модернизация на администрацията" на Министерския съвет.

В рамките на проекта ще бъдат избрани две пилотни администрации, където да бъдат въведени споделени услуги. Изборът им ще бъде политическо решение, което ще бъде обсъдено на Съвета за административна реформа. Трябва да бъде постигната интеграция на базите данни на ведомствата, намаляване на общите разходи и на тези за персонал.

Финансирането на проекта е с пет милиона лева. Около половината ще отидат за работата на експертите на Световната банка, а другата част е за администрациите, които искат да  се включат в тази реформа. 

Правителството работи по промените със Световната банка, която предлага да се вземе опит не само от други европейски държави, но и от САЩ, Канада и Нова Зеландия.

Крайната цел е по-ниски разходи за услугите, които получават гражданите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във