Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще съборят ли хотел "Рила", за да изникне жилищен комплекс?

Столична община протестира срещу събарянето на емблематичния хотел "Рила" в центъра на София. Това стана ясно от думите на зам.-кмета на София по култура, образование и спорт доц. Тодор Чобанов. "Ще направим всичко възможно да хотел "Рила" да не бъде разрушен и да не бъдат изграждани нови агресивни обеми в историческия център на столицата", обясни Чобанов.

Още преди  месец в районната администрация постъпи проект за промяна на регулационния и застроителен план на хотел "Рила". Предстои хотелът да бъде съборен и да бъде построен комплекс от търговска, жилищна и административна част. Проектът предлага сериозна намеса в трудната за балансиране централна градска част, съобщи тогава кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. Трайков казва, че обектът попада в територия с културно историческо наследство. Появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно историческия облик на ул. „Леге“.

В началото на 2018 г. стана ясно, че собствеността на "Рила", който дотогава се свързваше с избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков, е продаден на дружество, което се счита за контролирано от Евелин Банев-Брендо. Новият собственик "Рила център" е внесъл инвестиционното си намерение в Направление "Архитектура и градоустройство", като по думите на зам.-кмета Чобанов в него не е предвиден режим за опазване на археологическите находки в района.

Зам.-кметът беше категоричен, че местната власт е в силна позиция, тъй като сградата се намира в археологическия резерват, който пък има акт за изключителна държавна собственост. Според него има силни законови режими, които трудно биха преодолени.

В протеста на районния кмет Трайчо Трайков пък бе записано, че Предлаганото ново застрояване и уплътняване на зоната трябва да бъде съобразено със стратегията на общината за развитие на публичните пространства в градския център, проект “София – град за хората” и доклада изготвен от проф. Геел.  

Поставените цели като облекчаване на автомобилния трафик в центъра на града и планирането в „човешки мащаб“ са несъвместими с предлаганото високо застрояване. Съществуващият и в момента проблем с паркирането ще бъде усложнен", изброява още Трайков. 

Според него трябва да се вземе предвид и значителното увеличаване на количеството генерирани битови отпадъци, което ще усложни сметосъбирането и сметоизвозването, и ще наложи да се предвидят пространства за разполагане на голям брой нови контейнери за смет, нарушаващи привлекателността на околните улици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във