Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ще стъпи ли автомобилен концерн у нас?

Емил Караниколов

Държавата обяви през седмицата ангажиментите си към развитието на автомобилната индустрия. През тази година наша делегация ще започне обиколка в държави от Европейския съюз и извън общността с намерението да намери голям автомобилен производител, готов да изнесе цялата си продукцията у нас. Идеята е страната да вземе участие в автомобилни форуми и да започне конкретни разговори с големи автомобилни компании. Делегацията ще се води от министъра на икономиката Емил Караниколов и в нея ще участва бившият президент Росен Плевнелиев, стана ясно в четвъртък (8 февруари) по време на форум, организиран в София от "Аутомотив Клъстер България". Очакванията са първите разговори да започнат до края на месеца. 

Като предимства Караниколов изтъкна, че вече произвеждаме почти всички елементи за автомобили. В момента на наша територия работят 140 фирми, произвеждащи автокомпоненти за всички световни автомобилни фирми и реализират продажби за 3.5 млрд. евро на година. Отбелязана бе и евтината работна, високата квалификация на българските специалисти и разположението на нашата държава. Икономическият министър добави също така, че за инвеститорите във високотехнологични производства на електромобили и коли с водородни двигатели се предвиждат редица улеснения. Например изграждане на инфраструктурата чрез европейската програма за иновации и конкурентоспособност.

На форума стана ясно и че в България ще бъде разработен прототип на електромобил, като в него ще се вложат основно елементи, произведени у нас. "Машината ще разполага и с технология за автономно шофиране и има шанс да бъде представена до края на годината. Колата ще е иновативна и в нея ще бъдат приложени всички пет основни тенденции на съвременното автомобилостроене. Първата са електромобилите - до 2030-а около 55% от всички коли в ЕС ще са такива. Втората - автономните автомобили са истинската революция в отрасъла. Третата - споделените автомобили, а четвъртата е ъпдейтването на колите подобно на смартфоните сега. Петата е използването на леки материали като алуминий и карбон", обясни изпълнителният директор на "Аутомотив клъстър България" арх. Любомир Станиславов. 

С финансирането на проекта ще се ангажира икономическото ведомство. Освен това Българска банка за развитие (ББР) ще отпусне заем в размер на 120 млн. лв. на Националната компания индустриални зони за развитие на инфраструктурата. Експрезидентът Плевнелиев уточни, че договорът между държавната компания и ББР ще бъде подписан до дни, а автомобилният клъстер е поканен да представи своите идеи. Той ще даде заявки за инфрастурктурата, която му е необходима, и в кои региони да бъдат инвестирани средствата. 

Държавно финансиране ще получат също Българската академия на науките и Техническият университет. Целта е те да участват в изграждането на водороден двигател, тъй като имат много стари разработки по темата, които могат да се обновят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във