Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЩЕ СТРОИМ ОЩЕ ЦЕНТРАЛИ В КОМПЛЕКСА МАРИЦА-ИЗТОК

Българското правителство разглежда възможността за изграждането на нови въглищни централи в комплекса Марица изток край Стара Загора, заяви на 4 октомври министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Сега в Маришкия басейн работят 120-мегаватовата Марица 3 - Димитровград, Марица-изток 2 (с мощност 1450 мегавата), италианската енергийна компания Енел рехабилитира ТЕЦ Марица-изток 3 (с мощност 840 мегавата), а през юни американската фирма Ей И Ес започна строежа на нова централа на площадката на ТЕЦ Марица-изток 1.
Преди да вземем решение за изграждането на нови блокове, ще разгледаме внимателно какво отражение ще дадат те върху околната среда, отбеляза Овчаров. Засега с най-големи шансове да се включи в играта е Енел, която на 4 октомври подписа с Националната електрическа компания меморандум за извършване на предпроектно проучване за строителството на допълнителни мощности на площадката на ТЕЦ Марица-изток 3. Според италианците бъдещата инвестиция ще е около 900 млн. евро, като с тях ще бъде изградена 640-мегаватова централа, отговаряща на всички съвременни екологични стандарти.
От НЕК ни увериха, че вътрешното потребление на електроенергия в страната непрекъснато се увеличава. Нашето предпроектно проучване може да приключи до края на тази година, а изграждането на съоръженията ще отнеме още около три години, изтъкна изпълнителният директор на Енел Фулвио Конти.
Основното предимство на италианците е опитът, който придобиха на българския пазар. През 2003 г. те закупиха мажоритарния пакет акции в Енергийна компания Марица-изток 3, която е собственик на ТЕЦ Марица-изток 3. Срещу това поеха ангажимента да рехабилитират четирите блока на централата и да изградят сероочистващи инсталации. Проектът бе кредитиран с 348 млн. евро от десет европейски и български банки - ЕБВР, френските Креди Агрикол, Сосиете Женерал, италианската Банка Мидиокредито, Банк Аустрия, БУЛБАНК, ОББ, БИОХИМ, SG ЕКСПРЕСБАНК и регионалната Черноморска банка за търговия и развитие.
В началото на седмицата се разбра, че Енергийна компания Марица-изток 3 е изтеглила нов заем от 450 млн. евро за срок от 17 години, с който ще рефинансира всички планирани инвестиции по продължаващата модернизация на ТЕЦ-а. Парите са отпуснати от Сосиете Женерал, а гаранциите са на италианската Агенция за застраховане Саче. Така съществуващият дългосрочен синдикиран заем, който бе отпуснат от няколко банки, ще бъде заменен от една кредитна линия.
Това е повратен момент по пътя на превръщането на централата в надежден и екологично чист доставчик на електричество за българския пазар. Подобрените условия по кредита ще ни позволят допълнително да намалим цената, на която продаваме електроенергията на НЕК, заяви изпълнителният директор на Енергийна компания Марица-изток 3 Енрико Виале.
Дали това ще е достатъчен атестат, за да получат италианците втори голям проект у нас, ще стане ясно след приключването на предпроектното проучване на Енел. Техни конкуренти за изграждането на нови мощности в комплекса Марица-изток са японската компания Митсуи и американската Ей И Ес. В изказването си министър Овчаров не пропусна да подчертае, че има и други възможности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във