Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще стане ли реалност кръговата икономика?

Този понеделник в рамките на Българското председателство се състоя дебат за това как кръговата икономика да стане реалност. Дебатът се проведе по време на срещата на министрите на околната среда на страните членки на 5 март в Брюксел под ръководството на Нено Димов, министър на околната среда и водите.

По време на обсъжданията министрите говориха за това как да се ограничи негативното влияние както на пластмасите и пластмасовите микрочастици, така и на опасните химични вещества върху околната среда. Те обсъдиха още въпроса как да се повиши използването на рециклирана пластмаса, както и безопасно да се обработват отпадъци, които съдържат опасни вещества.

“Мини пакетът за кръговата икономика” на Комисията, представен през януари тази година, беше в основата на дискусиите. Те бяха съсредоточени най-вече върху Стратегията за пластмасите в кръговата икономика и предложението за взаимодействие между химикалите, продуктите и отпадъците.

„Трябва да пазим нашата околна среда от замърсяването с пластмаси. Днес направихме много важна първа стъпка в тази посока, която ще ни позволи да изпълним обещанието си да се грижим за околната среда и здравето на нашите граждани.“, коментира Димов. 

В понеделник министрите говориха още за екологизирането на Европейския семестър. Предвид факта, че един от приоритетите на България в областта на околната среда е доброто законотворчество и прилагането на законодателството, дебатът беше съсредоточен върху връзката между по-доброто законотворчество и екологизирането на Европейския семестър.

След края на срещата министър Димов и комисар Кармену Вела, който отговаря за околната среда, морското дело и рибарството, дадоха съвместна пресконференция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във