Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЩЕ СТАНЕ ЛИ БУЛГАРТАБАК ПО-АПЕТИТЕН ЗА ИНВЕСТИТОРИТЕ?

Все още няма яснота как точно ще се приватизира Булгартабак Холдинг, но световните тютюневи гиганти вече започват да точат зъби за българския пазар. Филип Морис интернешънъл откри свое представителство у нас след повече от четиригодишно прекъсване. Първоначално световният тютюнев гигант ще предлага в България само две от своите марки - Марлборо и Парламент, които ще се продават за 4.50 и 5 лв. за кутия. Цигарите ще се внасят от Холандия и Германия, като е възможно на по-късен етап да се пристъпи и към внос от други страни в региона, в които Филип Морис има фабрики. За в. БАНКЕРЪ регионалния мениджър на Филип Морис за България Андрей Василеску заяви, че засега интерес към български фабрики няма. Василеску обаче допълни, че Филип Морис е гъвкава компания, а интересите й ще зависят от развитието на продажбите у нас.
Преструктурирането на тютюневия холдинг пък се очаква да продължи, защото четири цигарени фабрики и една манипулационна, изглежда, са малко по-голяма хапка за бъдещите инвеститори. Така холдингът почти сигурно ще се раздели с цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора. Защото този път е почти сигурно, че сред купувачите няма да има гръмки имена като BAT, Phillip Morris и други подобни компании. Всички те вече имат предприятия в Централна и Източна Европа. Което означава, че новият собственик на холдинга ще бъде компания от среден калибър и няма да се съгласи да плати висока цена за българския цигарен пазар. Възможно е дори бъдещият притежател да се окаже финансов инвеститор, който по-късно ще продаде едно по едно дружествата, които останат собственост на Булгартабак Холдинг, за да извлече максимална печалба.
Ненужният товар - Пловдив - БТ и Стара Загора - БТ, може да бъде продаден с безсрочните лицензи за производство на цигари, но без марките на Булгартабак. Покачването на акцизите удари и двете дружества, като в Стара Загора за полугодието на 2006 г. са реализирани 900 т продукция, което е спад с 400 т в сравнение със същия период на миналата година. Намаляват продадените количества и в пловдивската фабрика - от 1300 до 1100 тона. Така за приватизация от някогашния холдинг, който имаше фабрики и в чужбина, ще останат само две - в София и Благоевград, и манипулационната в с. Ясен. А конкуренцията на цигарения пазар от нова година също ще се увеличи. С влизането ни в Европейския съюз вносните мита ще отпаднат. Според Василеску, това ще доведе и до намаляване на цените на марките, внасяни от Филип Морис. Дори и това да се случи обаче, българските цигари пак се очаква да бъдат по-евтини от вносните, но разликата вече ще е значително по-малка, отколкото сега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във