Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ще станат ли последните първи?

България е застрашена да бъде сред последните в Европейския съюз по усвояване на средства от сегашния евробюджет, заяви на 7 юни от Брюксел вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която отговаря и за еврофондовете.


Че негативното говорене е присъщо за българските политици, знаем отдавна, но е странно да чуем подобни слова точно от г-жа Златанова, която дълго време представляваше Еврокомисията у нас. А и каква е ползата отсега да се предрешава, че ще сме последни? Далеч по-разумно би било да се каже какви мерки ще се вземат, за да се ускори процесът на разплащане на средствата от оперативните програми.


Впрочем трябва да се знае, че това с позицията на България в несъществуващата класация за усвояване на евросредствата е просто една политическа дъвка, с която всеки може да надува каквито си пожелае балони. Добре известно е, а и от Брюксел неведнъж са ни обяснявали, че всяка страна се състезава само със себе си при реализирането на програмите и няма как да се правят сравнения. Това е така, защото държавите членки имат различен опит със структурните и кохезионния фонд - за България сега приключва първият програмен период, докато за Гърция например е четвърти. А и навсякъде се финансират различни по същество проекти - докато у нас правим предимно инфраструктура, във Франция работят по иновации и икономика на знанието.


Има и друго. В историята на ЕС няма случай, в който някоя страна да е усвоила на 100% отпуснатите й пари. Затова резултати над 90% се приемат за отлични, а около 80 на сто - за много добри. Ако българските управници бяха коректни към избирателите си, отдавна щяха да са разяснили тези подробности. Така обаче нямаше всеки резултат, различен от теоретичния максимум, да се приема за провал, и съответно нямаше да има за какво да си търсят сметка политическите опоненти. В действителност е напълно реалистично България да постигне обща усвояемост на средствата от ЕС в размер на около 80 процента. Към момента са договорени почти всичките 15.6 млрд. лв., а разплатените са близо 40 на сто. При положение че плащания могат да се правят до края на 2015-а по правилото n+2, то задачата не изглежда чак толкова сложна. Въпросът е управляващите да се захванат за работа и да оставят оправданията настрана. Защото не е все едно дали ще сме последни с 60 или с 80% усвоени пари, тъй като става дума за над 3 млрд. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във