Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще спре ли властта незаконното строителство по плажовете?

Проверката на дирекцията за строителен контрол откри груби нарушения при строителството на ваканционно селище в горичката при къмпинг „Арапя” и курортен комплекс при Алепу. 

"Кметовете на общините Созопол и Царево - Панайот Рейзи и Георги Лапчев  трябва да издадат актове за спиране на строителните дейности в местностите "Алепу" и "Арапя". Разпоредителните писма ще им бъдат изпратени още днес от РДНСК",  каза на брифинг Иван Несторов - началник на Дирекцията за национален строителен контрол. Служители на инспекцията са проверили издадените от двете общини документи за строежите в двете местности. Проверките продължиха една седмица, а според резултатите и двата строежа трябва да бъдат временно спрени, но това трябва да стане със заповед на съответните общински администрации на Созопол и Царево.

Има констатирани нарушения при изграждането на временния път до вилно селище "Арапя", където са предвидени да бъдат построени 23 вилни къщи. Има проектна документация, но не са извършени отчуждителните процедури на имоти, които попадат в обхвата на временния път.

Проверката на служителите на ДНСК е установила, че няма строителна ограда на обекта на Алепу и има пропуски в документацията за строежа на геозащитното съоръжение. "Строежът на Алепу трябва да спре, докато не бъде завършено геозащитното съоръжение и въведено в експлоатация", обясни Иван Несторов. Санкция ще бъде наложена и на надзорната фирма, която контролира този обект - "Костове и синове".

В четвъртък регионалният министър Петя Аврамова обеща, че правителството ще търси всички възможни законови начини да спре строителството в зоните около морските плажове. Тя беше категорична, че дори ще се търсят и законосъобразни възможности и начини за отчуждаване на части от имоти, които са в „чувствителната“ зона до морските плажове. По думите й това се отнася за имотите, за които няма забрана за строителство.

„Това ще струва много средства и трябва да се намери правилния баланс, тъй като това са скъпи терени, които ще бъдат оценени за много пари“, подчерта Аврамова и обясни още че, относно изграждащият се нов обект на къмпинг „Корал“ има забрана за строителството със заповед на МОСВ от 2014г., която е потвърдена с решение на ВАС от февруари 2018г.

ДНСК проверява всички обекти, както по Северното, така и по Южното Черноморие, за които има сигнали или информация от медиите за строителство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във