Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ще спре ли Дания "Северен поток 2"?

Напрежението между САЩ, Русия и Европа по оста "Северен поток 2" отново се покачи, след като Дания обяви, че може да блокира или директно да спре полагането на тръбите от газопровода на своята територия. "Датският парламент прие законопроект за обсъждане на "Северен поток 2" на европейско равнище. Трябва да се преценят външнополитическите аспекти и рискове, което би позволило налагането на вето или забавянето на изпълнението на този проект", подчерта датският премиер Ларс Льоке Расмусен след среща със своя украински колега Володимир Гройсман в Копенхаген. 

Обявените намерения на датските власти може да принудят Русия да промени маршрута на газопровода. Според нейния заместник-министър на външните работи Александър Грушко има достатъчно алтернативи. Грушко изтъкна също така, че от политическо естество е очевидно, че "Северен поток 2" е под силен натиск от страна на Съединените щати, които се опитват да използват геополитически аргументи, за да осигурят по-благоприятни условия за доставките на собствения си втечнен газ в Европа, който по думите му е по-неизгоден за потребителите. 

Газопроводът е обект на политически спорове, тъй като ще пренася синьо гориво от руското крайбрежие по дъното на Балтийско море до германския бряг, заобикаляйки транзитните държави Украйна, Беларус, Полша. Затова се очаква той да бъде и една от главните теми по време на предстоящата среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 

През тази седмица обаче въпросът първо бе обсъден във Вашингтон от енергийните министри на САЩ и Русия. Руският Александър Новак описа проекта като изцяло пазарен и призова американците да не го политизират. "Северен поток 2", който се изпълнява от европейски компании и "Газпром", е търговски проект. И е нещо, което интересува европейските потребители. Това е проект за чиста енергийна инфраструктура. Енергийната сигурност на Европа трябва да стъпва на солидна икономическа основа, лишена от всякакви политически оценки", подчерта Новак. 

Докато бе в САЩ, руският енергиен министър разговаря по темата и с еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович. Самият Шефчович предупреди, че ЕС ще трябва да отговори на САЩ, ако Тръмп наложи санкции на европейските компании, ангажирани с изграждането на "Северен поток 2". Проектът се изпълнява съвместно от руския "Газпром", френската фирма Engie, австрийската OMV AG, холандската Royal Dutch Shell и германските Uniper и Wintershall.

На практика "Северен поток 2" е разширение на съществуващия газопровод "Северен поток", свързващ Русия и Германия. Той следва да премине през изключителните икономически зони и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Дължината на тръбата ще е над 1200 км и по нея ще се транспортират 55 млрд. куб. м газ годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във