Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще си сътрудничим с МБВР за новата програма за регионите

В процеса на подготовка на новата оперативна програма за развитие на регионите, както и в хода на дефиниране на модела и подхода на териториално инвестиране, Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще си сътрудничи с Международната банка за възстановяване и развитие.  Това обяви ресорният зам.-министър и ръководител на управителния орган на оперативна програма "Развитие на регионите"  Деница Николова. 

Днес бе първо заседание на Управителния комитет по сключеното Споразумение за консултантски услуги в подкрепа на подготовката за следващия програмен период между министерството и МБВР.

„В обхвата на Споразумението ще координираме ролята на Световна банка в подаването на допълнителни детайли, свързани с това по какъв начин можем да направим териториалните инвестиции ефективни като обединим усилията на всички управляващи органи и съответно други програми, свързани с бъдещия програмен период и възможностите за инвестиции в него“, каза още Деница Николова. Тя обясни, че очакванията са със Световна банка да се работи по самата технология на изпълнение на интегрираните териториални инвестиции.  

Банката ще ни подкрепи и за оформянето на Стратегията на бъдещата оперативна програма за развитие на регионите, стана ясно още на днешното заседание. Чрез подхода за интегрирани мерки между оперативните програми в периода 2021-2027 г. ще се натрупа капацитет на регионално ниво за избор на инвестиции, за да може в края на следващия програмен период да има степен на подготвеност за  децентрализирано управление на средства и проекти, съобразени с нуждите на територията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във