Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще сертифицират общините без корупция

Днес служедният министър на икономиката Кирил Петков съобщи, че предстои да бъде обявена нова иновативна мярка, която е насочена към сертифициране на общини без корупция. 

"Брандът "Корупция" и инвестиции в България за съжаление вече са много свързани. В министерството на икономиката идват от сутрин до вечер различни външни инвеститори и обикновенно до 5 минути стигаме до темата "Риск от корупция" и те се страхуват.", каза пред депутатите Петков.

По думите му стана ясно, че с общините предстои да бъде разработен механизъм, с който ще се сертифицира тази, която е с нулева корупция. Освен това общината трябва ще трябва да направи най-добрите практики, за да се следи нивото на корупция, а ще има и независим контакт от "Трансперънс интернешънъл", така че всеки инвеститор, които има дори най-малкия проблем да има към кого да се обърне.

Самата община, областният управител и кметовете лично трябва да се ангажират, че те ще бъдат част от тази комисия, посочи Петков, който допълни, че от община Видин са го помолили те да са първата сертифицирана община. Той каза още, че от Бургас са заявили, че те трябва задължително да са част от пилотните проекти. 

Петков посочи, че заложените 430 млн.лв. за подкрепа на бизнеса и се надява да бъдат достатъчни.

По думите му 260 млн. лева са предвидени по мярката 60/40, 100 млн. - са за самоосигуряващите се, 30 млн. лева - за авиоиндустрията. С останалите средства ще се финансират потенциални безвъзмездни мерки при евентуално средващо затваряне.По думите му дизайнът на мярката 60/40 е променен с оглед на това да има достатъчно средства за покриване на мярката.

"Мярката 60/40 работи много добре, но все пак я променихме леко, защото имахме ограничения в досегашния бюджет и ако беше продължила да действа в същия порядък, просто нямаше откъде да вземем средства. Знам, че има недоволни бизнеси, но не сме взели сами това решение. Проведохме сериозни и дълги разговори с работодателските организаци и синдикатите. На база на тези разговори взехме решение за промяна в мярката. При актуализацията на бюджета, ако искаме да върнем стария дизайн на мярката, 430 млн. лева няма да са достатъчни", посочи Петков и уточни, че ако остане старата методика на работа на мярката, ще са необходими повече от предвидените сега в актуализацията на бюджета средства, а това решение трябва да бъде взето от Народното събрание. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във