Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще се субсидира заетост при работодатели, които продължават да работят

По Националния план за действие по заетостта ще се субсидира заетост при работодатели, които продължават да работят в настоящата ситуация. Заедно с това ще се осигурява обучение за квалификация и преквалификация за хората, освободени от такива сектори, които не се възстановяват, и за което има средства по плана. Това отбелязва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в писмен отговор на въпрос на народния представител Георги Гьоков.

По думите й по плана се разполага и с резерв, както и със средства за изпълнение на регионални програми за заетост, които също ще могат да допринесат за справяне с възникналата криза.
Към момента не е необходимо да има актуализация на Националния план за действие по заетостта, посочва Деница Сачева. Но заедно с това уточнява, че при възникнала необходимост - например насочване на допълнителни финансови средства към бюджета за активна политика на пазара на труда, има готовност за актуализиране на Плана в спешен порядък.

Безспорно пандемията ще промени толкова сериозно пазара на труда, колкото и глобалната финансово-икономическа криза, която само преди няколко години оставихме зад гърба си. През последните дни се наблюдава нарастващ поток безработни, като най-честата причина за загуба на заетост е влиянието на коронавирусната инфекция, разпространена сред редица държави, с които икономиката ни е в тясно взаимодействие, както и заради взетите в страната ни мерки за ограничаване на разпространението на болестта.

На преден план днес излиза справянето с непредвидения брой новорегистрирани безработни, освободени от предприятия в затруднено положение. В тази връзка Сачева отбелязва, че МТСП ще продължи да предприема действия, целящи смекчаване на негативното въздействие на кризата върху хората и бизнеса, както и за насърчаване запазването на заетостта и/или насочването към нови работни места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във