Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще се разрови ли служебният кабинет в "Турски поток"

Ще се захване ли служебният кабинет на ген. Стефан Янев със задълбочена проверка на проекта за продължението на "Турски поток" през България и ще има ли време да излезе с конкретни констатации до края на мандата си? Тези въпроси изникват, след като президентът Румен Радев заяви, че ще се направи всичко възможно, за да се проверят твърденията, че проектът "Турски поток" е строен от беларуски компании под санкции с техника, отклонена от европроекти.

"Това са сложни механизми за проверка, защото те изискват големи екипи от хора. А всъщност това са същите хора, които са сключвали договори, които са раздавали пари, които са изготвяли техническите спецификации, които са приемали обектите за готови. Трябва да се мобилизират същите институции и контролни органи, които досега не са реагирали. Ще бъде добре, ако могат да се привлекат независими органи за проверка", каза държавният глава във вторник пред журналисти в Брюксел.

Само преди няколко дни президентът отново повдигна темата за газопровода, като запита задочно ГЕРБ защо беше тяхното мълчание за три милиарда лева, похарчени от тяхното правителство, от нашите пари за "Турски поток", които никога няма да си върнем.

Темата "Турски поток" бе една от горещите в комисията по ревизията в 45-ия парламент. Комисията оглавена от Мая Манолова изпрати сигнал на ГД "БОЕЦ" за строителството на тръбата до прокуратурата, която потвърди, че е започнала проверка. Засега обаче няма никаква информация на какъв етап е проверката и кога ще бъдат изнесени резултати от нея. 

Най-големите съмнения около газопровода възникнаха при обществената поръчка. Търгът бе спечелен от саудитската фирма "Аркад". Стойността на поръчката бе за над 2.2. млрд. лева без ДДС. С аргумент "да се избегне забавяне на строителството заради пандемията" "Аркад" включи като подизпълнители три руски, три италиански, сръбска, турска и беларуска фирма. 

Единият от подизпълнителите бе регистрираната в Белград руска фирма "Ифрастръкчър дивелъпмънт енд кънстръкшън – Белград". Другата руска фирма бе "Спецпромконструкция-Магистраль". Третият руски подизпълнител бе фирмата "Закпромнефтегазстрой-Прометей".

Трите италиански фирми бяха "Макс Шрайхер СПА",  "Сичилсалдо" и "Бонати". Последната се състезава и в поръчката за интерконектора със Сърбия. 

Другите "помощници" на "Аркад" бяха сръбската "Карин Комерц МД", турската "Вемак Иншаат Таахют Макина Санайм ве Тиджарет Аноним Ширкети" и беларуската "Белтрубопроводстрой".

Какви средства са отишли от саудитския консорциум към подизпълнителите обаче остана търговска тайна. Дългото 474 км продължение на "Турски поток" през България бе изградено за 448 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във