Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще се разпадне ли Тристранният съвет?

Асоциацията на българските работодатели (АОБР), в която членуват четирите национално представени работодателски организации - АИКБ, КРИБ, БСК, БТПП, категорично не приема продължаване на вмененото задължение работодателите да заплащат първите три дни болнични. 

"С тревога отбелязваме, че въпреки нашите усилия да се направи реформа, правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите", се казва в тяхна обща позиция, изпратена до министър-председателя. 

Във вторник премиерът Бойко Борисов обяви, че предложението първият ден от болничния да не се заплаща, няма да бъде внесено за разглеждане в Народното събрание, въпреки че по-рано такава договорка бе постигната на политически съвет на коалицията ГЕРБ - Обединени патриоти.

"Задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години. Чрез този вменен на работодателите допълнителен ангажимент те фактически биват облагани тройно – чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници. В случаите на масови злоупотреби в отделни предприятия през летния сезон и прибиране на реколтата се нарушават производствените графици, технологичните изисквания и изпълнението на заявките, и изплащат неустойки за неспазване на договорените срокове за изпълнение", казва още бизнесът.

Асоциацията на организациите на българските работодатели съобщава също така, че ще участва на заседания на Тристранния съвет, само ако и когато в дневния ред бъде включено предложение за решаване на въпроса за първите три дни болнични. В писмото се поставя и искането за реформи, които не са били отразени в Бюджет 2020.

Преди дни КТ "Подкрепа" и КНСБ създадоха комитет, който да организира протестните действия въпреки обещанията на премиера Бойко Борисов. В какъв мащаб, в кои региони и с какви мотиви ще бъдат те, синдикатите ще решат, когато се видят с премиера и с бизнеса в Тристранния съвет, за да решат точно от какво не са доволни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във