Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще се проведе обществено обсъждане на цените на тока и парното

В Комисията за енергийно и водно регулиране ще се проведе обществено обсъждане на цените на тока, парното и топлата вода, които трябва да влязат в сила от 1 юли. Средно за страната се предвижда електроенергията за бита да поскъпне с три процента, а на топлоенергията - с 10 на сто.

По време на откритото заседание миналата седмица топлофикационните дружества откриха грешки в доклада на регулатора и посочиха, че ще са ощетени, тъй като за изчисленията са използвани цени на газа и емисиите, които вече не са актуални. От регулатора заявиха, че техническите неточности ще бъдат отстранени.

Има тенденция към повишаване на цените на парното и тока, но енергийният регулатор се опитва да защити интересите и на потребителите, и на дружествата. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов миналата седмица, по време на обсъждането на цените, които трябва да влязат в сила от 1 юли. 

Предложението за поскъпване е свързано със скока на цените на природния газ и въглеродните емисии на европейските и световните борси, обясни Иванов. 

"Поради бързото възстановяване на индустрията в страните от Европа и Северна Америка се наблюдава повишено търсене, респективно - недостатъчно предлагане и резултатът е повишаване цената на природния газ. Също ясни са причините и за повишаване на цената на въглеродните емисии на европейската платформа. Беше даден пример с "Топлофикация - София" - 77% от цената се формира от тези два основни ценообразуващи фактори, които трябва да ги приемем такива, каквито са", каза той. 

По време на обсъждането повечето топлофикации изразиха несъгласие с предлаганите от регулатора цени и заявиха, че са ощетени.

Засега се предвижда електроенергията да се повиши средно за страната с 3 на сто, а топлоенергията - с 10 процента. 

Окончателно решение на КЕВР ще бъде взето на 1 юли. 

Най-голямо увеличение при цените на тока е предвидено за клиентите на ЧЕЗ - с 4%. За потребителите на ЕВН и "ЕНЕРГО-ПРО" електроенергията се предлага повишение с 2%. При цените на парното и топлата вода за София се предвижда най-големият скок от 14%, за Велико Търново поскъпването ще е с 13%, а за Пловдив - с 9%. Най-малко ще е увеличението в Сливен - с 2%. При всички останали топлофикации промяната ще е между 8 и 11%. Тези разчети на топлоенергията са направени при цени на природния газ малко под 40 лева за мегаватчас средно за страната, а от вчера горивото вече се продава за над 45 лева без такси и налози. Това означава, че увеличението от юли може да се окаже и по-голямо. Същото важи и за електроенергията, чиято цена на борсите продължава да расте. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във