Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще се превърне ли Ботевград във втория Перник?

Почти десетилетие след урбулешкото раздаване на ВЕЦ-овете в страната на НЕслучайни хора, „попарата“, която започваме да сърбаме всички ние , съвсем „запари“.

Наред с нестихващия скандалът с безводието в Перник, който е на път да вземе главите на министрите на регионалното развитие и на околната среда и водите Петя Аврамова и Нено Димов, ако „сурвакарите“ дойдат на жълтите павета, сега се оказва, че кризата може да се пренесе и на друг адрес.

Този  път опасността от нова водна криза е надвиснала и над  Ботевград. За нея предупреждава кметът на града Иван Гавалюгов. По думите му в язовир "Бебреш"  има вода за питейно-битово водоснабдяване само за около шест седмици. 

В ефира на националното радио градоначалникът каза: "Наличните водни количества от полезния обем на язовира са за около 6 седмици при сегашното съотношение на притока и отока на води от язовира. Всички се надяваме на благоприятни климатични условия, тоест на снегове и дъждове в този период, но не може да разчитаме на това. Положението може да го наречем като потенциално кризисно, надявам се не като съдбата на Перник, но не можем да си позволим да подценяваме обстановката.

Според него, ако свършат водните ресурси на язовир "Бебреш", градът разполага и с други водоизточници, но те не могат да задоволят напълно питейно-битовите нужди на населението. И предупреждава, че стигне ли се до такава ситуация, последствията едва ли ще се различават от  тези в Перник.

Гавалюгов обяснява и причините за създалата се ситуация. От думите му става ясно, че основната по разбираеми за цялото ни общество е свързана с амортизираната ВиК инфраструктура на "Напоителни системи"  и тази, която е общинска собственост, но се стопанисва от държавното "ВиК-София".

Другата обаче според него се кореняла в работата на малката водноелектрическа централа "Бебреш", построена и пусната в експлоатация през 2014 година.

Официално това е констатирано в специален доклад, от който става ясно, че този ВЕЦ работи ...извън обхвата на своето разрешително. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който период са източени около 1.2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в разрез с издаденото разрешително от "Басейнова дирекция", съобщи Гавалюгов.

Тук е моментът да кажем, че става дума за частен ВЕЦ, собственост на фирма, която е 100% собственост на "Агрохолд" . А нейн управител е един от бившите кметове на Правец и баща на доскорошния директор на "ЛУКойл" Валентин Златев - Васил Златев -.

Кметът на Ботевград открехва и още една завеса – по думите му частният ВЕЦ е изграден, без "Напоителни системи" да има възможност да контролира неговата работа. В тази връзка той казва: "Те не могат принудително да спират водата към ВЕЦ-а. ВЕЦ-ът можел сам да си я спре, защото крановете се намирали на територията на самия ВЕЦ, т.е., те сами се регулират и отделно сами си отчитат водните количества и декларират пред "Напоителни системи". Абсолютен абсурд!".

Абсурдите в тази посока обаче тази посока не са един и два и далеч не са от вчера. Нека не забравяме, че още през 2016-а ДАНС се занимаваше с разследване на собствениците на част от Водноелекгтрическите  централи в контекста на съмнението, че изграждането им може да се окаже параван за пране на пари.

Информацията за това  разследване  стана известна от един  отчет на финансовото разузнаване още от  2012-а, за което „Банкеръ“ съобщи преди близо пет години. От него се виждаше, че според тогавашните проверяващи  зелените централи са намерили място  в схеми за изпиране на пари поради няколко причини. Първата е, че диверсификацията на енергийните източници е основен приоритет в България и в Европейския съюз, което предполага създаването на дружества с такава дейност. Тяхната енергия, както е отдавна добре известно се изкупува на преференциални цени по предварителни договори и тези инвестиции се насърчават, а това според разследващите по това време предполагало  опити за използване на дейността на такива дружества за пране на пари. Втората причина , която беше посочена в тази информация беше, че изграждането на подобни високотехнологични паркове е свързано със значителни по обем инвестиции и с големи обороти на средства. Това, според експертите на агенцията, пък предлагало  лесен начин за инвестиране на големи суми с неустановен произход.

По този случай се пошумя в медиите, но  той така си и заглъхна, без да се появят дори и наченки на някакви  обвинения към когото и да било.

Освен чисто финансовите съмнения  около  "раждането" на този бизнес  преди  време стана ясно, че, макар и "зелен", той създава и екологични проблеми.

По експертни оценки на еколозите от  WWF  до момента е усвоен 80% от хидроенергийния потенциал на реките (без този на река Дунав). И независимо дали ВЕЦ е деривационен, или руслов, това оказва влияние на характера на водата в тези естествени водоизточници. Според тях дълго време у нас се считаше, че русловите са по-екологични, защото имат по-нисък пад, използват по-малко вода и я пропускат след това по течението, тъй като са на самата река. Само че в България тези ВЕЦ- ове изведнъж започнаха много да порастват като дължина и тяхното задбаражно езеро достига в някои случаи 2 км, коментираха още преди години от природозащитната организация.  Те даваха и доволно много примери в посока нарушаване на екологичното равновесие. Но и техните предупреждения  останаха  глас в пустиня.

Съмнения за екологичната ефективност на тези централи преди време изразиха и  Българското каяк общество. Според техния представител Димитър Манев  в реките няма достатъчно дебит и се наблюдава  постепенното им  засушаване.Според него  проблемът с ВЕЦ -овете се превръща вече в социален. А с неконтролираното им изграждане се убива и туризмът по реките.

И ако досега повдиганите въпроси макар и от изключителна важност все пак не засягаха съвсем пряко жителите на населените места около тези съоръжения, много скоро може да се окаже, че всички тези „подводни течения“ ,  макар и по-несабележими на повърхността, днес могат да се окажат повече от  опасни.

Но като се има в предвид,  че става въпрос за бизнес за милиони, едва ли скоро развръзката около случващото се ще придобие ясни очертания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във