Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще се подкрепят инвестиции в иновации и експортно ориентирани компании

Министър Даниел Лорер присъства на въвеждането в експлоатация на нови производствени мощности в най-големия български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти „Алкомет“ край Шумен.

Ще продължим да подкрепяме инвестиции в иновации и експортно ориентирани компании, защото те създават повече добавена стойност за българската икономика, създават растеж, който се превръща в по-високи доходи, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Днес той присъства на въвеждането в експлоатация на нови производствени мощности в най-големия български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти „Алкомет“ край Шумен.

Новата инвестиция в машини е на стойност 11 млн. лв., като след като заработят всички нови оборудвания, ще бъдат разкрити и около 35 нови работни места. Компанията вече премина и към серийно производство за електромобилите на своя нов партньор - BMW Group, с когото са сключени дългогодишни договори.

„Задача ни е да търсим възможности за икономически растеж, така че растежът и доходите да изпреварват инфлацията“, подчерта Лорер.

Министърът на иновациите и растежа отбеляза, че намирането на дългосрочни решения за цените на енергоносителите за бизнеса е изключително важно. Според него,  енергийната зависимост на страната ни от Русия е на път да приключи. По думите му цените, на които българският бизнес ще получава газ ще бъдат конкурентни на фона на европейския пазар.

„Основното задължение на правителството е да намери баланса между грижата за хората и предприятията и фискалната дисциплина, така че да имаме един дефицит в рамките на необходимото за България, за да влезем в еврозоната на 1 януари 2024“, коментира Лорер.

Той бе категоричен още, че българската икономика, която е зависела от руски контрагенти и клиенти успява да се пренастрои. В момента всички икономически показатели са добри. „Растежът за първите три месеца на 2022 г. е 4.5%,  страната ни е сред лидерите в ЕС по ръст на индустриалното производство, а износът за март е рекорден“, обяви той.

„Постоянно се опитваме да усъвършенстваме продукцията, да произвеждаме по-иновативни продукти. Тази година цифрите са много добри. За първите четири месеца продадохме продукция за 350 млн. лева, като 95% от нея бе за износ. Тази сутрин колегите направиха сметки, които показаха, че сме правили 1% от износа на България”, каза председателят на надзорния съвет на “Алкомет” Фикрет Индже.

Шуменският завод има силно присъствие на европейския и американския пазар. Той обслужва сектори като строителство и архитектура, автомобилостроене, транспорт, производство на опаковки, дистрибуция, производство на енергия от възобновяеми източници и други сектори. През последните години компанията инвестира в модернизиране на оборудването, като се фокусира върху намаляването на въглеродните емисии и подобряване нивата на рециклиране.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във