Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще се наложи мярката 60/40 да се преразгледа, смята Симеон Дянков

Правителството има правилен подход за справяне с кризата. Повечето държави вече са отделили между 10-15% от БВП за целта. Тези 10 млрд. лева са по-малко от това. Вече въпросът е как да се използват и колко бързо. Това каза бившият финансов министър и икономист Симеон Дянков пред Нова телевизия. Той е във Вашингтон и спазва сериозно мерките за сигурност.

"На този етап кризата е здравна. Първо трябва да направим всичко, така че хората да са здрави. Това за икономиката означава спад в търсенето и в предлагането. В момента голямата икономическа цел на правителството е да се подпомагат домакинствата и бизнеса. Трябва да се мисли за още по-обхватни схеми за помощ за обществото. Според мен отговор на тази тема ще дойде след месеци", заяви той.

Според него тепърва ще се мисли и под каква форма да се опрощават част от кредитите на фирмите.

"Мярката 60/40 помага, хубаво е, че бързо влезе в действие. Подобни мерки съществуват в над 120 държави. В случая е важно повече хора да запазят работата си и да подпомагат домакинствата си. С времето обаче ще се наложи тази мярка да се преразгледа и държавата да поеме по-голяма тежест", каза още Дянков и даде за пример и съседните на България държави, в които процентът, даван от държавата, е по-голям.

Бившият финансов министър смята още, че въпросът не е дали работните места се запазват, а къде е потреблението. Световният опит показва, че потреблението се възстановява по-бавно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във