Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще се извърши екооценка на Плана за възстановяване

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев отмени предишно решение на ресорното министерство, с което е преценено, че за заявения План за възстановяване и устойчивост на България не е необходимо провеждане на процедура по екологична оценка. 

След като е разгледал постъпили жалби от неправителствени организации, министърът е направил проверка по случая и е решил, че са налице основания за оттегляне на решението за липсата на необходимост от провеждане на процедура по екологична оценка.

За екооценка призоваха преди дни от организацията "Зелени закони". Природозащитниците настояват за преразглеждане на някои от заложените в плана проекти и те да бъдат коригирани и  финансирането да бъде преразпределено.

"Ние заварваме процеса по изготвяне на този план в една много трудна фаза. Той все още не е изцяло готов, а по мое мнение и не е достатъчно амбициозен." Това заяви по-рано днес служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той уточни, че в други страни плановете са развити в началото като макрорамка, след което - от отделните по-специфични по ресори министерства и експерти. А тук, по думите му, този подход не е напълно спазен. "Има отворени въпроси, т.е. технически неизправности, които службите на Еврокомисията неформално ни индикират, че не са готови. Планът в сегашния си вид не е готов, а в същото време ние искаме да го подобрим", каза Пеканов.

Служебният вицепремиер допълни, че някои от критиките са, че в сферата на декарбонизацията нямаме достатъчно амбиция, заложените проекти не са достатъчно и не са достатъчно ефективни. В социалната сфера също може да има подобрение. Служебното правителство е започнало много интензивна работа и всеки ден се провеждат срещи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във