Банкеръ Daily

Сделка или не:

Ще се договорят ли САЩ и Германия за "Северен поток-2"?

След дългогодишен спор в близките дни се очаква САЩ и Германия да обявят споразумение свързан със строежа за руския газопровод "Северен поток-2",  съобщи Ройтерс като се позова на собствени източници, запознати с въпроса

Проектът на стойност 11 млрд. долара трябва да доставя газ от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, като увеличи двойно досегашните доставки на горивото до 110 млрд. куб. м. годишно.

Припомняме, че само преди няколко дни германският канцлер Ангела Меркел призна, че между Берлин и Вашингтон има разногласия по отношение на "Северен поток" 2, но изтъкна, че газопроводът трябва да допълва транзита на газ през Украйна, а не да го замества. Тя добави, че Европейският съюз има много инструменти за реакция в случай на спиране на транзита на руския газ през Украйна.

Вашингтон пък се опасява, че газопроводът ще навреди на Украйна и ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ. САЩ искат да намерят начин за гарантиране, че Русия няма да може да използва газопровода, за да навреди на Украйна или на други съюзници в Източна Европа.

Към момента обаче споразумението е на финалната права след безброй дискусии. Тръбата е готова на 98%, но окончателното ѝ завършване беше блокирано от заплахи от САЩ, че ще въведат санкции по фирмите, които работят по него.

"Засега няма повече детайли, но се счита, че в основата на изглаждането на разногласията е ангажименти и от двете страни за осигуряване на увеличени инвестиции в енергийния сектор на Украйна, за да се компенсират отрицателните последици от новия тръбопровод, който ще пренася газ от Арктика до Германия под Балтийско море", твърдят източниците на Ройтерс.

Според единият от тях двете страни се приближават до споразумение, което ще успокои притесненията, изразени от американските законодатели, както и тези на Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във