Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще проверяват машините за гласуване чрез нова методика

Министерството на електронното управление публикува за обсъждане проект на актуализирана Методика за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация за предстоящите на 2 октомври 2022 г. избори за народни представители. Проектът е изготвен съвместно с Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация и е качен за обществено обсъждане на сайта на министерството. 

Методиката по същество е набор процедури, които имат за цел да удостоверят, че машината за гласуване отговаря на техническите изисквания за хардуер и софтуер, определени от Централната избирателна комисия съгласно чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на приложимата техническа спецификация.

Една от основните цели на служебния кабинет и Министерството на електронното управление е гарантиране на свободен и честен вот на всеки гражданин. Затова е необходимо качествено и успешно удостоверяване на машините, осигурявайки прозрачност на всяка стъпка от процеса и гарантиране на доверието в машинното гласуване. „Чрез пълна прозрачност ще повишим избирателната активност и доверието на гражданите в изборния процес. Именно желанието за прозрачност е основната причина МЕУ да постави проекта на обществено обсъждане, въпреки че няма законово задължение“, заяви зам.-министърът на електронното управление Благовест Кирилов.

До 26 август всички заинтересовани страни могат да предоставят становище по Методиката на e-mail: [email protected] или в деловодството на Министерството на електронното управление.

https://www.facebook.com/watch/?v=1234832817319058&ref=sharing

Facebook logo
Бъдете с нас и във