Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ще прави ли НЕК оранжерии?

Сагата около несбъдващата се АЕЦ "Белене" продължава с пълна сила. Причината отново да се нажежат страстите е очакването на доклада на Българската академия на науките доколко е икономически изгодно страната да изгражда втора ядрена мощност. Е, обещанията на енергийния министър Теменужка Петкова бяха той да е готов до края на септември, но се разбра, че е върнат за доработване. И досега изказванията по него са предимно догадки на експерти, без никъде да е видяно нещо черно на бяло.

Редно е обаче да се припомни, че това не е първият доклад на БАН за АЕЦ "Белене". Още през 90-те години на миналия век имаше такъв документ, който тогава нашумя със спорната си оценка за високата сеизмичност на площадката на Втора атомна. Впоследствие дори самите учени от БАН обясниха, че мястото не е опасно и го доказаха със свои анализи. Същото бе мнението и на Агенцията за ядрено регулиране, която направи свои експертни оценки. Отделно имаше доклад за икономическата обоснованост на бъдещата централа, изготвен от HSBC. При него също бе доказана целесъобразността на начинанието, а цените на електроенергията  бяха определени на нива от 72-74 евро/мвтч.

Сегашният доклад вероятно също ще е в посока, че едно такова съоръжение ще е изгодно за държавата. Хора от сектора многократно са обяснявали как заради новите европейски регулации у нас ще трябва поголовно да се затварят старите ТЕЦ-ове и ни остават вариантите да строим АЕЦ или газови централи.

Съвсем неотдавна специалисти в ядрената сфера от Унгария и Русия дойдоха на крака в София, за да дискутират с българските си колеги възможностите за строителството на  "Белене" по модела на унгарската АЕЦ "Пакш". Унгарците са решили, че имат нужда от нова енергийна мощност и вече са готови и с финансовата схема за строителството й. Ще я изгражда руската компания "Росатом", като тя ще отпусне и експортно ориентиран кредит за целта. За този кредит се изискват държавни гаранции, но е възприет като добър бизнес модел от Европейската комисия, обясниха унгарските експерти. От Брюксел също потвърдиха този факт преди няколко седмици: “Очакваме от българското правителство скоро да вземе решение за съдбата на АЕЦ "Белене"."

"Росатом" използва различни варианти за изграждане на ядрени блокове по свои технологии според нуждите на държавите, с които работи. Вариантът за финансиране на ядрена централа по модела АЕЦ "Пакш 2", който бе одобрен от Еврокомисията, на практика може да бъде приложен във всяка една европейска страна. Но решението е изцяло на българското правителство. "Росатом" може да предложи свои решения, когато настане времето за това", коментира Вадим Титов, директор на "Росатом Международна мрежа" за Централна Европа.

Дали и как подобен модел може да бъде пресъздаден в България, е рано да се каже. От Министерството на финансите вече обявиха, че през следващата 2018-а няма да се взимат кредити и няма да се дават гаранции за нови инвестиционни проекти.
Вторият проблем е липсата на консенсус дали изобщо да се строи нова централа. След маса дискусии обществото остава разделено на двата фронта. Едните смятат, че "АЕЦ "Белене" е корупционен проект и ние трябва да го прекратим“. А другите, че централа е нужна на България за идните поколения, пък и вече платихме за оборудването и доставката му". Двата фронта многократно са изразявали своите аргументи, докато правителството така и не се решава коя страна да вземе.

Отделен проблем е и самото оборудване. Появиха се мнения, че докараната техника на площадката в Белене не се съхранява правилно. Това накара лично енергийният министър Теменужка Петкова да отиде "да пипне" първия реактор, за да се увери, че всичко е наред с него. За да успокои публиката, и директорът на НЕК Петър Илиев обясни, че техниката е складирана добре в общи линии, но за всеки случай ще й се построи една допълнителна конструкция тип "оранжерия". Вероятно, като дойде през зимата и вторият реактор от Русия, НЕК ще строи и втора оранжерия…

"Надявам се това оборудване да не стои дълго време на тази площадка. Надявам се да се намери най-доброто решение за България", заяви в парламента Петкова. Двамата с шефа на НЕК обявиха, че държавата сама възнамерява да съхранява реакторите, при все че тази задача не е никак лека. Да не забравяме, че на площадката в Белене близо 20 години отлежаваше старият реактор на чешкия производител "Шкода". В крайна сметка той бе закупен от руснаците и заработи в Калининската АЕЦ.

Така май на всички вече е ясно, че от поредния доклад за Втора атомна няма да излезе никаква новина, независимо че Българският енергиен холдинг е платил няколко милиона лева за труда на хората от БАН. Принципно правителството смяташе да отдели активите на АЕЦ "Белене" в отделна компания от НЕК и това трябва да се случи до края на годината. След което въпросната компания или да бъде приватизирана, или да се търси стратегически инвеститор. Всъщност за инвеститори все по-рядко се говори. Последните желаещи да влагат средства в 30-годишния проект - с направени две първи копки, са китайската фирма "Чайна Дженерал Нюклиър Корпорейшън" (China General Nuclear Corporation – CGN) и руската "Росатом". Възможно е да се появят и други, но е необходимо държавата да реши какво ще прави с доставеното от Русия оборудване. Без такова решение в близко бъдеще ще се наложи НЕК да преструктурира бизнеса си и да прави основно оранжерии в следващите 20 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във