Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще популяризираме производството на вина по Националната програма за лозаро-винарския сектор

Популяризирането на системата за качество при производството на вина със Защитено географско указание и Защитено наименование за произход се предвижда по мярка „Информиране в държавите членки“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г., съобщиха от Министерството на земеделието.

Дейностите, които могат да се финансират по мярката, са свързани с участия и провеждане на информационни кампании, мероприятия, изложения, панаири, фестивали, конференции и други събития, които да промотират качествените вина. Мярката е насочена и към запознаване на потребителите с отговорната консумация на вино. 

Приемът на проектни предложения ще е в периода 26-28 септември, включително, като заявления ще се приемат в Централно управление на Държавен фонд „Земеделие“. Определеният бюджет е 800 000 лв., а максималната стойност на един заявен проект може да бъде 200 000 лева. Финансирането е до 80% от одобрените и извършени разходи.

По мярката могат да кандидатстват признати организации на производители на лозаро-винарски продукти и асоциации на организации на производители на лозаро-винарски продукти. Документи за участие могат да подават и междупрофесионални организации по Закона за виното и спиртните напитки, професионални организации, работещи основно в лозаро-винарския сектор, както и публичноправни организации. 

Договорите за предоставяне на финансова помощ ще бъдат сключени до 31 декември 2022 г., а одобрените за изпълнение дейности и разходи, както и плащанията по тях, следва да бъдат извършени до 15 октомври 2023 г., уточниха от агроминистерството.

 

Планират се проверки по време на активната кампания по гроздобер

Планираме засилени проверки по време на активната кампания по гроздобер, която започва след края на другата седмица. Инспекциите ще са съвместни от служители на различни институции като Изпълнителната агенция по лозата и виното, Българска агенция по безопасност на храните и Националната агенция по приходите, МВР също ще окаже пълно съдействие“. Това каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков на среща с Националното сдружение на българските лозари. Контролът ще е насочен срещу нерегламентирани търговци и стока без придружаващи окомплектовани документи.

Тема на разговорите бе възможността за разработване на методология за компенсиране на културите при пазарни сътресения. Заместник-министър Джиков коментира, че администрацията ще проучи вариантите за създаването й. Той уточни, че темата е от особено значение имено в година, като тази с висока инфлация, повишаващи се цени за производство и усложнена обстановка от продължаващата война в Украйна.

Бизнесът постави въпрос и за регламентирано субсидиране на гроздопроизводството на винени лозя. Участниците в срещата подчертаха, че за тях е важно отрасълът да бъде включен сред приоритетните и да се работи своевременно за решаването на проблемите пред фермерите от сектора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във