Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще ползваме опита на Израел за иновации във водния сектор

Опитът на Израел в сферата на иновациите във водния сектор ще бъде представен на съвместен семинар с Министерството на околната среда и водите през юни. Това се договориха на среща днес в МОСВ министърът на околната среда и водите Нено Димов и посланикът на Израел в България Ирит Лилиан.

Семинарът ще предшества провеждането на  международната  конференция и изложение WATEC в Тел Авив от 12 до 14 септември 2017 г.

На срещата с посланика беше обсъдено и двустранното сътрудничество между България и Израел в областта на опазването на околната среда. Министър Димов подчерта, че страната ни може да се възползва от опита на Израел в развитието на  стартиращи предприятия и иновативни компании в екологичния бранш.

По-късно Димов заяви пред депутатите от Парламентарната комисия по околна среда и водите, че от гледна точка на опазване на околната среда ще има три основни приоритета - опазване на чистотата на въздуха, пречистване на водите и третиране на отпадъците. Той отбеляза като важно действие и преминаване от плащане такса смет на база на данъчната оценка към плащане на такса за услугата. Целта е да се стимулира рециклирането и повторната употреба на отпадъците, каза Димов. Той отбеляза, че е започнала вече процедурата по договарянето с кметовете на общини и финансиране от ОПОС за обновяване на плановете за атмосферния въздух.

По отношение на преценката за екологична оценка и оценка за съвместимост с "Натура 2000" за плана за управление на Парк "Пирин" министърът каза, че казусът е юридически сложен - на 30 и 31 май предстоят две последователни дела. Всяко активно действие в момента ще затрудни още повече създадената тежка ситуация, така че ще се опрем на съда и каквото реши той това ще бъде изпълнено от МОСВ, каза Димов. Ако съдът каже, че няма необходимост от екологична оценка - няма да се прави, а ако каже, че има нужда - ще я направят, допълни министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във