Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще получим втечнен газ само от един от общо седемте танкера

Ще ни бъде доставен втечнен газ само от един от общо седемте танкера, които кабинетът "Петков" договори в последните дни от управлението си. В 18 часа изтече срокът, в който България трябваше да отговори дали иска да закупи горивото. Предвиждаше се до края на тази година да ни бъдат доставени три кораба с втечнен газ, а още четири да получим за първите месеци на следващата година. Служебното правителство поиска отсрочка, за да може да намери свободно място за разтоварване, но в четвъртък от американската компания "Шиниър" отказаха.

Служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че управляващите са успели да договорят свободен терминал за доставка на втечнен газ от Съединените щати в последните часове на офертата. Доставката ще е в Турция, като терминал е осигурен само за един танкер за месец октомври. Ще загубим обаче двата договорени танкера за ноември и декември, тъй като няма как да ги приемем и доставим до нас. "Наличните слотове за разтоварване – цената на слота, разходите по разтоварването, са в двуцифрени суми за милиони евро. Това прави цената на доставения газ до България неконкурентна", изтъкна Христов. За осигуряването на място за разтоварване трябвало да бъдат платени над 10 млн. евро. "Ще насочим усилията си към подписване на средносрочни договори, така че да осигурим системни доставки на тръбен газ", увери енергийният министър. По думите му имаме оферти за доставка на газ и количествата не ни притесняват. Притеснителна била цената. 

Цената на газа от договорения танкер е между 300 и 400 лева за мегаватчас. Въпреки това месец октомври не е изцяло обезпечен. Танкерът ще обезпечи около една трета от нуждите на страната ни, азерският газ - още една трета. Остава да осигурим последната една трета за октомври, обясни ресорният министър. Страната ни ще преговаря с Азербайджан за увеличение на количествата, както има и индикации от турски компании за доставка на тръбен газ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във