Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще получат ли медиците по-високи заплати?

Здравният министър Кирил Ананиев започва обиколка следващата седмица на областните болници, където ще представи лично на директорите на лечебните заведения новата Методика за образуване на разходите за персонал и работните заплати. Документът бе разработен от екип на ресорното министерство. В същото време недоволството на медицинските сестри срещу ниските възнаграждения продължава, въпреки отпуснатите от кабинета 50 млн. лева. Медиците настояват за основно възнаграждение от две минимални работни заплати или 1120 лева. Освен това те са против търговския статут на лечебните заведения, тъй като смятат, че “търговията с човешкото здраве“ е против интересите на пациента, съсловието и здравната система.

Ананиев ще провери на място как се разпределят и разходват всички средства, които Министерският съвет, министерството и Здравната каса допълнително предоставиха през последните месеци на лечебните заведения. Допълнителните средства трябва да бъдат насочени приоритетно за разходи за персонал в лечебните заведения.

През февруари правителството реши да отпусне допълнителни 30 млн. лева на общинските и областните болници, за да се справят с тежкото си финансово състояние. От допълнителните средства 18 млн. лева бяха определени за общинските болници, а 12 млн. - за областните. Други 36 млн. лева вече бяха предвидени в държавния бюджет. Те са предназначени за повишаване на заплатите на медицинските служители. Предвижда се възнагражденията в общинските болници да нараснат с между 25 и 40%, като увеличението ще бъде диференцирано на база приходи и процент разходи за персонала.

В началото на месеца министър Ананиев предложи болниците да дават поне 50% от приходите си за заплати. Акцент в предложението е минимум половината от приходите от дейности, финансирани от Здравната каса и здравното министерство, както и приходи от потребителски такси, наеми и други услуги, да се разпределят за възнаграждения за персонала в болниците.

Въпреки обещанията, протестите на медици в страната не стихват.  На 20 юни видинските медици поставиха ултиматум на управляващите, че ако не се съобразят с исканията им, ще последва колективна оставка. Председателят на дружеството на професионалистите по здравни грижи в болницата Диана Богомилова обяви, че все още няма отговор от управляващите за исканията за достойни условия за труд и заплащане на медицинския персонал. Специалистите по медицински грижи в Стара Загора също излязоха на протест. Исканията им остават същите - достойно заплащане и подобряване на условията на труд. Медицинските специалисти настояват основното им възнаграждение да се равнява на две минимални заплати, както и болниците да престанат да бъдат търговски дружества.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във