Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще подготвим стратегия за индустрията на ЕС, обеща Караниколов

Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с еврокомисаря на вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска. Срещата се състоя днес в Министерството на икономиката и на нея бяха обсъдени теми, свързани с предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Караниколов изтъкна, че в момента се работи по програмата на българското председателство и в нея конкурентоспособността е един от основните приоритети.

„В тази връзка подготовката на Обща стратегия за индустриална политика на ЕС и приемането й по време на българското председателство през 2018 г. ще бъде основна цел. Очаква се и развитие на законодателната процедура за Правителствените сателитни комуникации.  Инициативата засяга политиките за сигурност, отбрана и космос и е включена, както в Европейската космическа стратегия, така и в Европейският план за отбранителни действия", обясни министърът.

Той подчерта, че ще се работи и за нова дефиниция за малките и средни предприятия.

„България се придържа изцяло към тази препоръка, съгласно тази дефиниция ще се усвояват средствата за подкрепа за малките и средни предприятия  чрез Европейските структурни фондове в страната“, каза още той.

Караниколов уведоми еврокомисар Биенковска, че основна задача ще бъде и работата по Европейския фонд за отбрана и отбранителна политика на ЕС.

„В него се предвижда ЕС да насочи значителни средства в областта на отбраната и изграждането на условия за развитие на отбранителната индустрия. Предвижда се това да доведе до развитие на иновациите, трансфер на технологии и осигуряване на работни места в тази индустрия“, подчерта Караниколов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във