Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще плащат отпуските при напускане според трудовия стаж

Правителството прие на днешното си редовно заседание промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, с които се регламентира начинът на изчисляване на обезщетението за неизползван платен годишен отпуск при прекратяване на трудовото правоотношение на работника или служителя. Измененията се налагат, тъй като към момента липсва ясен начин за определяне на този вид обезщетение.

Според новата разпоредба при прекратяване на трудовия договор броят дни неползван платен годишен отпуск, за който се изплаща обезщетение, ще се определят пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж в предприятието към деня на прекратяването на трудовото правоотношение.

Нормативната промяна подпомага реализирането на задълженията на работодателя и ще гарантира правата на работещите и служителите.

Правителството, синдикатите и бизнесът месеци наред спореха, без да постигнат консенсус, за изплащането на отпуските. Проблемът е, че към момента липсва ясен начин за определяне на броя дни платен годишен отпуск, за които работникът или служителят има право на обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение.

В началото на май КНСБ предложи Националният осигурителен институт да покрие по 20 дни допълнителен годишен отпуск на всеки родител през тази година. В момента на почти всички родители им е изчерпан отпускът.

"Обезщетенията за безработица да бъдат реформирани и реално всеки осигурен да има достъп до тях, поиска още той. В момента при 20 години осигуряване и само три дни на борсата, в следващите 3 години нямаш право да ползваш обезщетение.  Икономическата криза ще е V-образна, предрече синдикалният лидер. Това означава, че ще има бързо измъкване, но то ще отнеме поне година", обясни лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във