Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще отглеждат риба тон на дъното на океана

Иновативна технология ще отглежда риба тон от яйца до зрели екземпляри, годни за улов, на дълбочина 400 метра край бреговете на Хавай, съобщава The Verge. Тя представлява огромна автоматизирана ферма за риба с формата на глобус, която включа система за хранене, сензори за качеството на водата и двигатели, които балансират сферата. Фермата се нарича Fix Matrix и е резултат от дълги години работа и продължителни битки с регулаторните механизми на компанията създателка - Hawaii Oceanic Technology .

Очаква се конструкцията и инсталирането на технологията да започнат още в края на тази година. След това предстои тестов период на първата сфера и прецизация на детайлите. При завършване на този процес, според изпълнителния директор на компанията Бил Спенсър , първата "реколта" риба тон може да се очаква през 2017 година. Спенсър посочва още, че дълбокият океан е единственото място, където все още може да се произвежда достатъчно морска храна в естествени условия по ефективен и икономичен начин с минимално влияние върху околната среда.

Въпреки добрите намерения обаче, проектът среща негодуванието на местните жители, които организират подписка срещу фермата. Все пак компанията няма намерение да се откаже. Дори напротив, има дългосрочни планове към пазара на оборудване за дълбоководно отглеждане на риба, който до 2020 г. се очаква да достигне стойност от 75 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във