Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЩЕ ОСТАНАТ И ДОБРИ СПОМЕНИ ОТ ЗДРАВНАТА 2005-А

Колкото и странно да изглежда, лекари и пациенти ще запомнят българското здравеопазване и с нещо положително през 2005 година. Докато учебниците по хирургия се дописват след първата трансплантация на лице, извършена във Франция от проф. Жан Мишел Дюбернар и проф. Бернар, хроникьорите на нашата медицина също имат работа.
На 22 юни екип на Александровска болница, ръководен от проф. Виолета Димитрова, извърши първата чернодробна трансплантация от трупен донор в България. Пациент бе 39-годишният Пламен Думанов от Сливен, с тежка форма на чернодробна недостатъчност. Трансплантацията за него бе
единственият възможен начин да оживее
Хубавото беше, че я направихме сами. Част от моите колеги са специализирали в Испания и Франция, можехме да извикаме специалист от чужбина, но и така се справихме. Много хора и фирми помогнаха. Досега трансплантацията ни струва около 160 хил. лева. Не може да чакаме на здравната каса или да вземем тези пари от джоба на клиентите. Министерството на здравеопазването трябва да има специална програма с приоритети. В нашия списък на чакащите са записани 18-19 души. Имаме готовност да продължим, но не знаем кой ще плаща. Време е министерството да вземе отношение към чернодробната трансплантация, да каже къде тя може да се извършва, да се оторизират съответните клиники, да се определят възнагражденията, каза за в.БАНКЕРЪ проф. Димитрова. Като цяло тя изпраща една добра година - с колегите си от Първа хирургия на Александровска болница са извършили около 150 операции повече в сравнение с 2004-а. В същото време признава, че посреща новата 2006 г. с опасения за финансирането на болниците и заплащането на лекарския труд.
С помощта на екип от Германия начело с италианския проф. Масимо Малаго на 18 ноември 2004 г. в болница Лозенец бе направена първата чернодробна трансплантация от жив донор. През 2005-а спасителните присаждания продължиха. Малко са клиниките в света, които могат да се похвалят с такава
такава висока успеваемост
заяви неотдавна проф. Радослав Гайдарски, който и като министър не оставя скалпела и оперира в същата болница.
Годината бе успешна за българската медицина. Много рядко трансплантационна програма стартира с жив донор. Нямахме шанс да осигурим трупни донори за нашите пациенти и за да им помогнем, предприехме по-рискованата стъпка - да вземем част от черния дроб на техни близки, обясни директорът на болницата д-р Любомир Спасов. Равносметката на бившата Правителствена болница за малко повече от година е: осем успешни от девет чернодробни трансплантации (обикновено в началния стадий на такава програма 50% успех се смята за голямо постижение). Преди Коледа в добро състояние бяха изписани петмесечните Борислав и Александра, както и 12-годишната Шармин. Засега последната трансплантирана пациентка е 22-годишна от гр. Елена. Заради болестта си тя е прекъснала следването в Техническия университет в София, но вече планира догодина да възстанови студентските си права.
През този месец за пръв път у нас бе извършена и друг вид трансплантация - на
стволови клетки от пъпна връв
Присаждането бе осъществено в болницата по детска онкохематология от екип, ръководен от проф. Драган Бобев. Стволовите клетки са изолирани при раждането на братчето на 5-годишната Елица и се присаждат за лечение на тежката анемия на момиченцето. Това е постижение на медицината, което успяхме да реализираме, и то по възможно най-добрия начин по световните стандарти, не скрива задоволството си проф. Бобев. Методът може да се прилага и за възрастни. В момента тече 20-30-дневният период, в който ще стане ясно дали присадъкът се приема от организма на пациентката.
През 2005-а бяха открити или обновени немалко клиники и отделения. Лечебни заведения успяха да получат престижните сертификати за управление на качеството ISO 9001:2000. На 15 юни в София бе открита уникална не само за България здравна структура - Международен онкологичен консултативен център. Това е много значим акт за развитието на българската медицина и здравеопазване като цяло, изтъкна при откриването му президентът Георги Първанов. Наличието на национална специализирана онкологична мрежа у нас и ангажиментът, поет от здравното министерство, променили първоначалната идея центърът да е в Турция. Целта е в нашия географски район да се създаде още една възможност за прилагане на най-добрите световни стандарти при диагностика и лечение на онкоболните, подчертават създателите на центъра. През втората половина на 2005-а в центъра са прегледани повече от 315 пациенти. В работата са се включили и чуждестранни експерти - проф. Кристиян Манеголд от Германия, проф. Нико Ван Зандуик от Холандия, проф. Шимон Славин от Израел, проф. Роберто Дженари от Италия.
През отиващата си година
30 деца бяха лекувани в чужбина
Те не можеха да получат нужните диагностични и терапевтични процедури в България и бяха изпратени в чуждестранни клиники със средства на центъра Фонд за лечение на деца. Този център започна дейността си в началото на 2005-а и за изминалите месеци е предоставил повече от 1.7 млн. лв., отбеляза неговият директор д-р Николай Добрев. Над 30% от подадените молби са удовлетворени. Оказва се, че за допълването на фонда са допринесли и изборите за Народно събрание. От партиите, които не са влезли в парламента, ЦИК е превела 365 хил. лв. за лечението на деца зад граница. Даренията на частни и юридически лица са около 250 хил. лева.
Чрез инициативата Българската Коледа през последните години бяха събрани още над 1.8 млн. лв., с които ще бъде осигурено скъпоструващото лечение на малки пациенти. С част от парите ще бъдат оборудвани и неонатологични и детски клиники и отделения в София, Бургас, Пловдив, Габрово, Враца.
Леката тенденция
към нарастване на раждаемостта
се запазва и през 2005-а. В общинските столични АГ болници Света София и Шейново например са се родили между 20 и 25 на сто повече бебета. През 2004-а при нас проплакаха за пръв път 2860 деца, докато тази година те са около 3450. Предполагам, че общо за София ражданията ще са над 11 хиляди, при положение че през 2004-а бяха 9800, каза за БАНКЕРЪ директорът на Света София д-р Методи Янков.
От Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве пък съобщиха, че през 2005 г. по Програмата за лечение на безплодието здравната каса е заплатила на 1255 жени скъпите лекарства за оплождане по метода ин витро. Списъкът на нуждаещите се е бил запълнен още през май и касата е увеличила броя на случаите. В резултат се очакват около 380 деца, заченати по този метод, уточниха от асоциацията. За 2006 г. в програмата ще бъдат включени 1500 жени, а броят на центровете, в които се извършва ин витро оплождането, ще достигне петнадесет.
По мнението на здравния министър едно от най-важните събития през годината която изпращаме, е прехвърлянето на болничната помощ изцяло към бюджета на Националната здравоосигурителна каса. Отсега обаче мнозина се съмняват, че този дълго отлаган акт ще остави добър спомен у лекари и пациенти...
Всъщност за това ще се говори през цялата 2006 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във