Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще оцелее ли българският туризъм?

Все още никой не се ангажира за предвиди какви ще са щетите за българския туризъм от епидемията. Хората от бранша се притесняват, че дори след нормализиране на ситуацията бизнесът трудно ке се възстанови.  В сферата на хотелиерството и ресторантьорството има заети около 500 000 работещи. Към момента няма информация за масово съкращаване и напускане на хора.

"Нашата индустрия действително е най-тежко засегната от кризата с COVID-19. В момента на практика хотелите и ресторантите не работят. Хотелите имат право да го правят, но това не се случва, тъй като не съществува туризъм. Няма човек, който да не иска да си задържи персонала. Причината е, че и без това в тази индустрия имаме липса на кадри", заяви в телевизионно интервю Бранимир Миланов от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, КРИБ.

Бранимир Миланов коментира, че предложението „60 на 40“ е неработещо. „Това е така, защото тези „40“ не са 40%, а по-скоро 75%, тъй като трябва да се плаща освен част от заплатата и допълнителни осигуровки и т.н. При неработеща индустрия това няма как да стане“, посочи той.

„Не мисля, че има опасност работодателят да получи пари от държавата, но да не ги преведе на работника. Към настоящия момент дейстивията ни са насочени изцяло към подкрепа на нашите служители. Важно е да се отбележи, че ние не желаем само финансова помощ или компенсация. Ние искаме само в настоящия момент, когато не извършваме стопанска дейност, да не трупаме разходи“, заяви Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, КРИБ.

Министърът на туризма Николина Ангелкова подчерта, че се обмислят различни варианти след края на извънредното положение, сега на първо място стои въпросът за живота и здравето на хората. Един от тези варианти е да се предлагат ваучери, за да може да се презавери провалена почивка в рамките на 24 месеца - обективна и изключително важна мярка, за да може да се съхрани секторът. Сега, за да могат туроператорите да върнат парите на своите клиенти, трябва да си възстановят сумите, които са платили на  хотели, авиокомпании, доставчици на услуги, и така става един омагьосан кръг. Тя се обърна и към туристите да проявят разбиране и да отсрочат планираните си ваканции за по-късно. Ако не въведем тези ваучери, много компании в сектора може да фалират. 

Министър Ангелкова поясни, че нейният екип е в постоянен диалог със сектора. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във