Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЩЕ ОБСЪЖДАМЕ БОЛЕЗНЕНО АКТУАЛНИ ТЕМИ

Г-н Боянов, какво представлява Балканският правен форум?
- Това е една инициатива на най-голямата световна организация на юристите - Международната асоциация на адвокатите (МАА) и на Фондация за правно развитие, която датира от 2000 година. Основна цел е разглеждане на ролята на правото и юристите за икономическия и социален просперитет и политическата стабилност по принцип и в частност - за района на Югоизточна Европа. Важна функция на тази инициатива е създаване на контакти между адвокати от региона и техни колеги от целия свят. Последно, но не и по важност - форумът дава възможност за задълбочаване на познанията на колегите юристи в различни области на правото от извора - сесиите се водят и доклади изнасят едни от най-изявените юристи и представители на бизнеса. Обичайно във форума участват представители на 27-28 държави (тази година вече има участници от 31 държави от пет континента), които обменят информация помежду си по теми, актуални за бизнеса и правото в техните юрисдикции.
При започване на инициативата Балкански правен форум имаше идея форумът да се провежда на всеки две години в различна държава от региона. Тази година обаче (за четвърти път), по изрично настояване на ръководството на Международната асоциация на адвокатите, петото издание на форума отново ще се проведе в България, което е несъмнено признание за качеството на организацията и съдържанието му. Събитието, както винаги, ще бъде уважено от президента на МАА, от политици и дипломати от най-висок ранг. Със задоволство мога да отбележа, че отново успяхме да създадем тридневна ефективна платформа за научаване на най-новото в областта на търговското и конкурентно право, правните аспекти на икономическата криза, правното управление и за създаване на професионално приятелство между колеги в една интернационална среда.
Говорейки за МАА - какво точно представлява тази организация и каква е нейната роля?
- МАА е най-голямата организация на юристите, упражняващи адвокатската професия, и представлява интересите на над два и половина милиона адвокати. МАА предоставя уникална възможност за бързо изграждане на взаимоотношения с колеги по целия свят в индивидуалната сфера на компетентност на всеки, в това число частнопрактикуващите, корпоративните консултанти и регулаторните органи. Накратко - МАА работи върху четири главни приоритета: да подчертава важността и да налага установяване и съблюдаване на принципа за върховенство на правото; да предоставя образователни програми със засилено използване на модерни технологии за хората с интерес към правната професия в глобален мащаб; да привлича други организации на практикуващи прависти за съвместни дейности, така че всички юристи да се възползват от по-близките си взаимоотношения; да организира форуми, на които юрисконсулти, адвокати и магистрати да обменят опит и да работят заедно.
С какво се отличава тазгодишният форум и кои са основните теми, които ще бъдат обсъждани?
- Съвсем естествено форумът еволюира и макар едно от първите му издания да бе окачествено от чуждестранните участници още тогава като една от най-добрите международни конференции, които са организирани, се стремим да повишим нивото и да предоставим на участниците още по-добри възможности за професионално и личностно образование. Форумът винаги е бил съпътстван от интересни за времето ни събития. По време на първия форум регионът още миришеше на барут. Днес в центъра е глобалната криза. Затова и преценихме, че за колегите ще бъде интересно да получат повече информация за едни от най-интересните развиващи се пазари в Източна Европа. Затова, за пръв път тази година, форумът ще започне със своеобразно юридическо изложение. Най-изявени юристи и представители на бизнеса от Русия, Украйна, Гърция и Турция ще представят какви са най-важните очаквания на инвеститорите от тези държави, какъв е режимът за инвестиране в съответната страна и въобще - какво трябва да знаем, ако решим да работим с тези страни - независимо дали като юристи, или като бизнес партньори.
Гуруто на дяловите участия (private equity) Стюарт Милс от САЩ ще води сесия по тази особено модерна тема, а доклади ще изнесат някои от най - известните специалисти в областта като Уилям Мороу (управляващ директор на Mid Europa Partners LLP, London), Каи Тан (Bridgepoint Capital), Павел Езекиев (управляващ директор на NEVEQ Capital Partners Limited), Робърт Грос (Berwin Leighton Paisner) и др.
Лекция за управление на модерна адвокатска кантора ще изнесе по време на работния обед новоизбраният вече следващ президент на МАА Фернандо Пелаез-Пиер. Темата ще бъде продължена по време на следобедната сесия, на която подробно ще бъде разгледан въпросът какво трябва да правят адвокатите, за да запазят позициите си в условията на кризата.
Сесиите през третия ден са посветени на публичното предлагане на ценни книжа (като акцентът тук е първичното публично предлагане на ценни книжа) и конкуренцията. Несъмнено темата за публичното предлагане на ценни книжа ще бъде една от най-дискутираните, като се има предвид настоящото положение на капиталовите пазари. Водещ сесията е безспорният специалист Стефан Ревел (Freshfields Bruckhaus Deringer), който понастоящем е и председател на групата на МАА за имплементиране в законодателствата на мерки срещу изпирането на пари, а сред говорителите са председателят на КФН Апостол Апостолов, Уейн Макардъл (Gibson, Dunn Crutcher LLP) и др.
По въпросите на конкуренцията отново ще имаме докладчици от най-високо ниво от Лондон, Брюксел, Европейската комисия (ГД Конкуренция), като лекция ще изнесе и председателят на КЗК Петко Николов.
Работният обяд ще даде отговор на въпроса как един банкер вижда икономиката днес, като своите виждания ще представи д-р Рудолф Стал - изпълнителен директор на Bank Gutmann AG. А всички работни сесии са съчетани с богата социална програма.
Сред спонсорите виждаме имената на най-големите в света юридически издания, банки като Ю Би Ес, Уникредит Булбанк, предприятия като Асарел - Медет и други. Каква е публиката на форума?
- Една от основните цели на форума винаги е била да бъде финансово независим. Обърнахме се към редица големи български и чуждестранни представители на бизнеса и за наша радост, въпреки икономическата ситуация, те приеха да подкрепят за поредна година форума. Според нас това е доказателство, че форумът се оценява и е полезен не само за нас като юристи, но и за бизнеса. Като се има предвид списъкът на записалите се досега участници, определено мога да обобщя, че и тази година на форума ще си дадат среща едни от най-изявените представители на юридическата професия и бизнеса със стратегически интереси в Югоизточна Европа. Както споменах, темите, които ще се обсъдят, са болезнено актуални и се надяваме посредством медиите част от достиженията на форума да станат достояние на по-широка публика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във