Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ще ни изненада ли топлофикация за Коледа?

Настъпиха студовете и хората в градовете вече се радват на услугите на "Топлофикация". За съжаление тази радост трае до получаването на първата по-сериозна фактура за парното. Въпросният момент неминуемо идва преди коледните празници. И тогава за пореден път установяваме колко сериозно перо от разходите ни е този комфорт през зимата.

Всъщност как ще протече сегашният отоплителен сезон и какви ще са сметките за парно зависи от редица фактори - както обективни, така и чисто субективни. Първоначалните изчисления обаче показват, че те ще окажат значително влияние върху дебелината на портфейла на потребителите, заради увеличението на цената на топлинната енергия в началото на април 2017-а. Тогава Комисията за енергийно и водно регулиране реши топлата вода и парното да поскъпнат с между 18 и 25,6 на сто. Към това я подтикна нарастването на цената на природния газ от 1 април с около 30 процента.

Тези увеличения в началото не натежават съществено на хората, защото при определянето им времето се затопля, а и през април е краят на отоплителния сезон. Не се усети и едно по-скромно поскъпване на топлата вода и парното в началото на юли. Тогава КЕВР "пипна" цените им с между 1 и 9 процента. Но сега, през декември, картинката вече е коренно различна. И съвсем основателни са очакванията сметката за парно за октомври да е с близо 30-40% по-висока, отколкото е била през същия месец на 2016-а.

Като се тегли чертата

При всички положения  след двете поскъпвания през пролетта и лятото клиентите на топлофикационните дружества у нас ще открият значителни разлики в сметките си между този отоплителен сезон и миналия. Например при най-голямата топлофикация - столичната, парното сега ще е по-скъпо с поне 24 проценгта. При "Топлофикация Пловдив" КЕВР определи цената на услугата да е с близо 23 на сто по-висока. В Бургас, Варна, Враца, Разград и Велико Търново парното тази зима ще е с между 19 и 26% по-скъпо. Шоково е увеличението за потребителите на "Топлофикация Плевен", където заради грешно подадени данни още през април услугата скочи с почти 40 на сто.

Посочените увеличения са валидни за топлофикациите, които използват за основен енергоизточник природен газ. Техните цени са най-зависими и от флуктуациите на пазара на синьо гориво. При другата група топлофикационни компании, които използват въглища, цените бяха увеличени през лятото, но не така съществено. При дружествата в Сливен, Перник и Русе цените от 1 юли бяха увеличена с малко под 10 процента. Ценовата политика при тях по принцип е малко по-различна и те продават топлоенергията по преференциални тарифи - КЕВР увеличава цените на електроенергията, която произвеждат, и не посяга съществено на цената на парното.

Нови по-големи сметки за отопление ще "зарадват" и клиентите, ползващи природен газ. Те още от пролетта усетиха неговото поскъпване, но сега ефектът ще е по-осезаем заради започналата зима.

Тук-там модернизация

Както стана дума, основната причина за нерадостните топлофикационни перспективи е значителното увеличение на цената на синьото гориво, което получава България. От април до юли тя набъбна с близо 33 процента. И едва в началото на октомври се сви с малко над 7 на сто. Само че въпросното намаление КЕВР реши да не го прилага към цените на топлото за сегашния отоплителен сезон.

Поскъпването на природния газ доведе и до увеличаването на цената на тока от началото на април, защото КЕВР продължава откровено да следва практиката за кръстосано субсидиране на топлофикационните дружества. Комисията на Иван Иванов одобрява по-високи изкупни цени на произвежданата електроенергия от ТЕЦ-овете, като за сметка на това поддържа по-ниски цените на парното. Това се прави с аргумента, че електроенергията се произвежда по високоефективен начин и не замърсява околната среда. Но дали наистина е така могат да кажат единствено регионалните здравни инспекции. Факт е, че модерни, незамърсяващи котли и мощности имат в нашата страна едва няколко топлофикации.

Конкретно в столичното топлофикационно предприятие вече няколко години продължават опитите за модернизация на старите съоръжения. Дори имаше идея в някои от тях да се гори част от боклука на София под формата на т. нар. RDF блокчета. Нещата обаче забуксуваха. Иначе нагласите са от изгарянето на софийския боклук  общинското дружество да реализира икономии за милиони левове. В момента Министерството на околната среда и водите и Столичната община оформят документацията по този проект и се предвижда това да стане до края на годината.

Битка с предизвестен край

Новите, по-високи цени на топлата вода и парното са дадени на съд от омбудсмана Мая Манолова и от три граждански организации. Решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране бяха обект на проверка и от прокуратурата, която все още не е приключила. Но практиката показва, че съдебните битки с енергийната комисия и определените от нея тарифи върви трудно. Делата обикновено се обжалват, докато стигнат до Върховния административен съд. В случай че КЕВР е допуснала някакви пропуски при определянето на цената на дадена услуга, ВАС постановява решението й да бъде отменено. Тогава обаче комисията  взема ново решение, със задна дата, съобразявайки се с препоръките на магистратите. Така делото е решено, спечелено е от хората, но реално цената на услугата остава същата.

Необходими са инвестиции

Липсата на адекватни инвестиции в редица топлофикации също е сериозна пречка за ефективната им работа. Вложенията в производствените мощности и в топлопреносната мрежа са ключови за запазването на техните клиенти. Заради стари тръби през най-студените дни на януари 2017-а почти половин  София остана без парно и топла вода. Сериозни технологични аварии в последните месеци се наблюдават и по топлопреносните мрежи на компаниите в Русе и Перник.

Всички изброени неудобства се допълват от неясните или странни методи на ценообразуване. Което кара хората да се отказват от "лукса". Този проблем бе преодолян през последните няколко години, но ако инвестиционната политика в бранша не се подобри значително, отново ще се стигне до ситуацията цели кооперации да се отказват от "топлоснабдяването". Независимо колко законови забрани ще има за това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във