Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ще може ли регулаторът да спре сделката с ЧЕЗ?

Делян Добрев

Въпросът ще може ли Комисията за енергийно и водно регулиране да спре сделката за активите на ЧЕЗ ще бъде отнесен до самата нея и до юристи, след като депутатите допълнително разшириха правомощията на регулатора и му дадоха възможност да разрешава продажбата на над 20% от собствеността на енергийните дружества. 

Поправката, залегнала в Закона за енергетиката, предизвика двудневни спорове между ГЕРБ, "Обединени патриоти" (които са вносители), БСП и ДПС. Първоначално партията на Бойко Борисов не подкрепи текстовете, но след това промени решението си. От самото начало Патриотите и социалистите се застъпваха за предложението, а Догановата формация мощно се противопоставяше. Странно или не, "Воля" на Веселин Марешки остана встрани от разправиите. 

Депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев е убеден, че тези промени няма да имат отношение към сделката между "Инерком" на Гинка Върбакова и "ЧЕЗ Груп". Но за всеки случай той щял да отнесе въпроса до КЕВР и до юристите в Народното събрание.

"Не съм сигурен, че този текст може да действа ретроактивно", посочи Добрев пред журналисти. По думите му трябва да се разбере дали договорът между "Инерком" и ЧЕЗ се смята за приключен или за сключен, но трябва да мине плащането. Според него възниква проблем, тъй като в норматива не са вписани критериите, по които КЕВР ще се произнася. Вероятно те ще бъдат прецизирани в подзаконов нормативен акт.

Иначе  председателят на енергийната комисия уточни, че подобни текстове не са прецедент в българското законодателство. И цитира законите за БНБ и за Комисията за финансов надзор. 

Патриотите на свой ред са сигурни, че поправката им ще даде възможност на енергийния регулатор да вземе отношение по сделката, тъй като прехвърлянето на акциите все още не е извършено. От ДПС обаче обясниха, че няма как със задна дата комисията да се намеси. Движението предупреди, че намеса в сделка между две частни дружества би довела до увеличаване на претенциите на чехите пред международния арбитражен съд в САЩ, където те водят дело срещу държавата ни.

"Посланието, които изпратихте към инвеститорите, е, че без разрешение от държавата никой няма да може да прави бизнес в енергетиката или да излезе от този сектор. И по времето на Тодор Живков нямаше такава репресия", коментира депутатът от ДПС Рамадан Аталай. 

Изходът от сагата с продажбата на активите на ЧЕЗ в България ще стане ясен до септември, тъй като дотогава "Инерком" трябва да плати договорената сума, която по неофициална информация е над 300 млн. евро. В противен случай чешкото дружество ще започне преговори с втория кандидат, дал най-добра оферта - India Power.

Още по темата на стр. 22

Facebook logo
Бъдете с нас и във