Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще модернизират танковете на армията след края на извънредното положение

Предстои обявяване на процедура за модернизацията на танковете "Т-72". Това каза във Велико Търново вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той подчерта, че ще бъде много по-евтино един качествен танк, като този модел, да бъде модернизиран и снабден с нови прицелни устройства, отколкото да бъде купен за пет-шест пъти по-голяма сума нов танк.

Българската армия разполага с достатъчно количество от тези машини, но е важно като начален етап първите около 100 броя да бъдат модернизирани. До момента нито един лев от бюджета на Българската армия не взет за други цели, подчерта министърът на отбраната.

Той посочи, че по проекта за доставка на две корвети за флота има излъчена фирма - победител, тя е немската фирма "Люрсен", която още в края на 30-те години на миналия век е доставяла кораби на българския военно-морски и на българския дунавски флот, а един от тези кораби още се използва.

По проекта за доставка на 160 бронирани машини за Сухопътните войски има забавяне във времето пак заради двата месеца карантина в Европа, стана ясно от думите на Каракачанов. Той обясни, че до края на тази година ще се стигне до подписване на договори, а плащанията вероятно ще започнат от началото на следващата година.

Вицепремиерът изрази надежда с бюджета за следващата година да бъдат осигурени още средства за увеличение на заплатите на българските военнослужещи.

Министърът смята, че извънредната ситуация заради коронавируса не се е отразила върху подготовката на армията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във