Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще изпълни ли "Лукойл България" заканата си да спре работа?

Парламентът окончателно прие изискването за разделяне на нефтопродуктопровода на "Лукойл България" на отделни данъчни складове, срещу което протестира   петролната компания. На второ четене в пленарна зала във вторник бяха одобрени текстовете от Закона за здравето, с които се правят поправки в Закона за акцизните и данъчните складове с новите изисквания.

Преди дни генералният директор на „Лукойл България“ Булат Субаев обяви, че опасността най-големият доставчик на гориво да спре работа е напълно реална заради промените в закона.

Според измененията вече не може продуктопроводът на "Лукойл", който е с дължина 320 км и минава през различни области и свързва базите на компанията, да е един данъчен склад. Приетите текстове изискват за всяка територия на митническо учреждение лиценз на съответната база и да се инсталират средства за измерване на входа и изхода на помпените съоръжения на всяка база. Целта е по-голям контрол върху физическите потоци на горивата..

В момента “Лукойл България” има един данъчен склад и тръба, по която минават продуктите. Към нея са свързани базите в Карнобат, Ветрен, Стара Загора, Пловдив, Ихтиман и “Илиянци”. За тях има издаден един лиценз за данъчен склад, а контролът е от няколко митнически управления.

Промените принуждават компанията да кандидатства за нов лиценз за данъчен склад. В едномесечен срок компанията ще трябва да раздели склада си на седем отделни данъчни склада и да лицензира всеки един от тях с решение на митническите служби. Трябва да бъдат сложени и още измервателни уреди на самия нефтопровод, който започва от рафинерията и свършва в София.

Ако не са подали документи за новите данъчни складове, базите на петролната компания ще трябва да спрат работа след 30 ноември 2020 г

"Законът поставя много кратък срок за подаване на заявки за привеждане на новите складове в съответствие и лицензиране - само един месец. Като имаме предвид сроковете, размера на необходимата работа и практическата невъзможност да ги спазим, то да, опасността да спрем работа е напълно реална", заяви Булат Субаев на 8 май.

В законовите изменения има и изискване за предоставяне на банкова гаранция от 30 млн. за всеки склад. Становището на управляващите е, че поправките ще увеличат приходите в хазната. 

В позиция на "Лукойл" се казва, че за 10 г. фирмата е внесла в бюджета данъци за над 8 млрд. долара, а дружеството няма никакви нарушения на митническото, акцизното или данъчното законодателство.

"Постъпленията в бюджета не зависят от това на колко данъчни склада ще е разделена нашата инфраструктура - от самото разделение допълнително в хазната нищо няма да постъпи. И на второ място - това ще повлече огромни инвестиции и административни разходи", посочва още шефът на компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във