Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще използват платеното оборудване за АЕЦ „Белене“ за 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов

Премиерът Бойко Борисов е провел среща с  изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов. Министър-председателят е поздравил екипа на атомната централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„След извеждането на старите реактори, много важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ за още десет години“, е отбелязал Борисов.

Изпълнителният директор е припомнил, че на 7 декември 2020 г. започна работата по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“, след като през февруари миналата година бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

Според експертните доклади икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на АЕЦ „Козлодуй“, е било отбелязано в хода на срещата. За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ по нужните анализи са привлечени и международни експерти.

Бойко Борисов е подчертал, че платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ „Белене“, ще може да се използва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. „Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството“, е казал премиерът.

Министър-председателят е посочил и че в действията си правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във