Банкеръ Weekly

въпросителни

Ще излязат ли наяве московските потайности?

Ще обърне ли внимание държавата какво става зад стените на българския промишлен център в Москва?

Публикация на "БАНКЕРЪ" "Скандален чиновник се уреди тихомълком за Москва" раздвижи през седмицата не едно и две политически и корпоративни лобита. Мълвата твърди, че политици от различни сили първо отишли на крака при премиера Бойко Борисов да го убеждават, че директорът на Центъра за промишлеността на България в руската столица Илиян Цонев не трябва да бъде преназначаван отново на тази длъжност. Но той е отказал да се намесва в този казус с аргумента, че Министерството на икономиката се ръководи от човек на коалиционните партньори от Реформаторския блок - Божидар Лукарски. Самият Лукарски след дългото си посещение в САЩ първоначално не е обърнал сериозно внимание на опитите за кадруване в повереното му ведомство, но впоследствие  в министерството е била създадена специална комисия, която да разгледа случая и от нейното решение ще зависи дали Цонев ще остане В Москва. По всичко личи, че в московския ни център са концентрирани сериозни интереси, за които засега можем само да гадаем дали са политически, икономически или финансови. Подсказват го и получените в редакцията сигнали.

Колко отпуска държавата на центъра за издръжка и капиталови разходи, не е ясно, но той си докарва по над 3-4 млн. лв. на година от наемите, които плащат българските фирми, работещи там. Въпросът обаче е как и за какво се харчат тези пари? Например за цялата 2014-а търговската институция е записала в актива си само две обществени поръчки. Едната от тях бе за физическата охрана на административната сграда, включително и в почивните и празничните дни, без огнестрелно оръжие, а с гумена палка, електрошок, нервнопаралитичен или сълзотворен спрей, срещу 370 хил. лв. (без ДДС) за 12 месеца. Изискването към кандидатите бе да обслужват също така няколко паник-бутона и при подаден сигнал да осигурят моторизиран екип. Но въпреки приличната сума конкурсът бе прекратен на 10 март от директора Цонев с мотива, че в рамките на предварително обявения срок - 28 февруари, никой не е подал оферта за участие. Два дни по-късно беше открита нова процедура - вече с договаряне без обявление, като за победител бе избрана частната фирма "Радонеж". Проверката ни в руските търговски регистри установи, че тя не може да се похвали с особено богата история. Регистрирана е на 31 октомври 2012-а на ул. "Шлякова" 4 в гр. Сергиев Посад в Московска област. Основната й дейност е "провеждане на разследвания и осигуряване на охрана" и се управлява от Денис Борисович Шликов. Компанията обаче няма собствена интернет страница, от която да се види какви са възможностите й и досегашният опит, за да поеме един толкова важен обект с дипломатически статут като част от българското посолство в Москва.

Докато споменатата процедура поне може да се проследи в регистрите на Агенцията за обществените поръчки, информация за другата фигурира единствено в архива на интернет страницата на промишления център в директория с кодовото наименование IDNo9035846. Оттам научихме, че става дума за застраховане на имуществото му, служителите и автомобилите за срок от една година срещу сумата от 100 хил. лева. "Мъглата" в случая е леснообяснима, тъй като е използвана т. нар. публична покана. Тя  дава възможност членовете на комисията, определяща победителя, да се посочват от самия възложител. Другият тънък момент е, че никой не задължава възложителя да обявява кой кандидат по какви критерии е бил предпочетен. По принцип скрити за обществото остават и платените суми по сключените контракти.

Останалата информация в интернет архива на центъра е за поръчките през 2013 година. И те са за... охрана и за избор на застраховател чрез публични покани. За какво тогава е харчил останалите средства директорът Илиян Цонев?

След като търговското ведомство е в руската столица, някой може би ще възрази, че е безсмислено да се обявяват поръчки с подобен предмет, тъй като български фирми нямат големи шансове да се включат в тях. Само че, ако се върнем назад в годините, ще видим, че преди 2010-а са обявявани търгове и за доставката на тръби, кранове, вентили и други елементи, за ремонти, за извършване на консулски услуги и т.н.  Излиза, че парите, които тогава са отивали за тях, днес потъват само за охрана и за застраховки... 

За всичко това Министерството на икономиката упорито продължава да си затваря очите. Защото няма как  дългогодишният директор на неговата дирекция "Външноикономическа политика" Диана Найденова и натрупалият доста опит като главен секретар Владимир Туджаров да не знаят какво се случва в Москва. Нещо повече, както "БАНКЕРЪ" вече писа, носи се клюката, че именно те са изиграли решаваща роля Илиян Цонев да отърве кожата, след като бе нарочен за освобождаване по време на правителството на БСП и ДПС и документите за това дори бяха подписани от премиера Пламен Орешарски. Сега ще е интересно  дали двамата ще попаднат в състава на ведомствената комисия, която ще оценява работата на Цонев, както и какви оценки ще получи той.

При създалата се ситуация си струва да припомним последния одит на промишления ни център в Русия, направен от Сметната палата през 2008-а. Тогава бяха установени куп проблеми, един от които бе, че в продължение на десетки години България няма документи за недвижимите имоти, стопанисвани и управлявани от посолството в Москва, част от които е и центърът. Разбра се също, че помещения на търговското ведомство били давани под наем на търговски дружества, като някои после ги преотдавали на лица, неизвестни на дипломатите ни. След тези констатации мина много време и "мъглявините" около московския център днес, изглежда, отново са се понатрупали. Ето защо една проверка на съответните компетентни органи със сигурност би хвърлила светлина върху част от тях.  

Колкото до личността на Илиян Цонев, тя продължава да предизвиква множество противоречиви изказвания. Но пък не може да му се отрече, че той успява някак си да съхрани поста си вече при пето правителство. 

"Цонев е единственият правилен ръководител от много години насам. Ето, ще ви дам за пример режийните разходи, които се събират от фирмите, работещи в центъра. Сега, ако разноските са по-малки, Цонев ги връща обратно на бизнеса. А това съвсем не е без значение в сегашната, много тежка за нас ситуация, при която рублата поевтинява и сме притиснати до стената", заяви за  "БАНКЕРЪ" Методи Маджаров, управител на "БРК Козметикс", която от години търгува в Русия. Маджаров твърди, че в Министерството на икономиката е било изпратено писмо от 40 български компании, които настояват за запазването на Илиян Цонев като директор. То било изпратено и на редакционната ни поща, но до приключването на броя така и не можахме да се запознаем с него. Редно е обаче да отбележим, че в Москва работят над 90 български фирми. А и докато едни подкрепят Цонев, други роптаят срещу управлението му, но при безхаберието на властта какви хора и как ни представляват в чужбина се страхуват да застанат с имената си. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във