Банкеръ Daily

След консултациите за енергетиката:

Ще изчезне ли корупцията с премахването на БЕХ?

S 250 7bfa8c66 1de1 4f30 a122 f4f13645183c

Политиката в България никой не я харесва, но щом стане дума за „кокала“ всеки се облизва около него. Същото е положението и в енергетиката у нас, където винаги всичко се прави в името на потребителя, а далаверите и корупцията все остават скрити надълбоко. Именно темата за корупцията бе най-слабо засегната по време на експертните разговори за енергетиката, които партията „Продължаваме промяната“ поде с идеята да се търси коалиционно споразумение с „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

 

Въпросът за корупцията бе засегнат от Мартин Димитров от „Демократична България“, според когото това пречи за нормалното развитие на енергийния сектор. Заради това и идеите за бъдещо управление трябва да са свързани точно с изкореняване и борба с корупцията. Другите формации обаче не обърнаха особено внимание на този призив, а се фокусираха върху конкретни мерки за справяне с високите цени на тока, доколко рентабилен е „Балкански поток“ и колко е важно да се изгради спешно газовата връзка с Гърция. Последното е напълно резонно с оглед на газовата диверсификация на страната и всички участници в преговорите се съгласиха с това.

Първи представиха своите виждания от „БСП за България“. Таско Ерменков предложи определено количество безплатна електроенергия за бедните, мерки за справяне с високите цени и подкрепа за социалните учреждения, които изпитват трудности да си плащат високите сметките за ток на свободния пазар. Ключова за социалистите разбира се бе и темата за АЕЦ. Те не споделиха директно идеите си за рестарт на АЕЦ „Белене“, а поискаха яснота за развитието на ядрената енергетиката в страната. Тази тяхна позиция срещна подкрепата на „Продължаваме промяната“. „В нито един период България няма да остане без ядрена мощност", сподели Асен Василев. Но след доста спорове и близо час дискусии стана ясно, че ще се прави

нов анализ за необходимостта от ядрени мощности.

Според експерта Иван Хиновски от „Има такъв народ“ в Белене има перфектни условия за изграждане на площадка за производство на зелен водород, дори има инвестиционни намерения в тази посока. Ядрените мощности обаче трябва да са си в АЕЦ „Козлодуй“, където има условия за тяхното развитие. От „Демократична България“ дойдоха най-обезкуражаващите виждания, като според Георги Стефанов въобще не е ясно дали ще ни трябва АЕЦ след 2050 година.

По време на разговорите се припомни и колко вяло се правят проверките за картели в енергетиката и на пазара на горива, и за това колко по-силна трябва да е ролята на Комисията за защита на конкуренцията. Поради тази причина стана дума за смяна на нейното ръководство.

КЕВР бе другата най-дискутирана тема заради цените на електроенергията и природния газ. Там се предвиждат серия от мерки, които трябва да помогнат на бизнеса и домакинствата да оцелеят с високите цени на тока. Част от обсъдените намерения включват и връщането на социалните учреждения на регулирания пазар, което едва ли ще се понрави на Европа.  

Не липсваше и традиционната подкрепа за енергийната ефективност, като важна за инвеститорите е идеята да се облекчат режимите за създаване на ВЕИ централи, които се използват само за собствена употреба, а не продават ток за мрежата. „Продължаваме промяната“ са и за изграждането на ВЕЦ по Дунава.

Всичко това бе гарнирано с плановете да започне

одит на държавната енергетика от край до край.

След този одит се предвижда и 15% листване на борсата на енергийните компании с цел по-голяма прозрачност. Заговори се и за приватизация на ВЕЦ-овете на НЕК, които също са част от националната енергийна сигурност.

Постигнато бе пълно съгласие за подпомагане на бизнеса за високите цени на тока. Подчертана бе необходимостта от промени в правилата за търговия на борсата като се акцентира върху дългосрочните договори. Така компаниите ще избегнат флуктуациите на пазара „Ден напред“.

Ще се проучва и възможността за връщане на бюджетните организации на регулиран пазар. Което обаче противоречи на амбициите за либерализация на пазара и подлежи на допълнителни дискусии.

Бъдещите партньори предвиждат анализ и евентуално отлагане на излизането на битовите потребители на свободния пазар на ток. Заговори се дори за мерки за ограничаване на износа на електроенергия, но тук също не бе постигнат консенсус. А и по тези и други въпроси

крайната дума е на Европейската комисия.

Интересни ще са промените в перото "Задължения към обществото" в цента на електроенергията, като идеята е тази такса да има отрицателни нива. Впрочем подкрепа за домакинствата и бизнеса трябва да има и по линия на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Ако КЕВР вдигне цените от януари ще има по 200 квтч безплатна електроенергия за енергийно бедните хора. Но е важно социалните експерти на партиите да се разберат за термина „енергийно бедни“.

Предложението на БСП за 9% ДДС за енергоносителите бе отхвърлено категорично. Като бивш финансов министър Асен Василев очевидно не обича да променя системата за приходи на държавния бюджет. Но пък бе обсъдена идеята за облагане на "свръхпечалбите" например чрез 50% по-висок данък.

Както споменахме, всички бяха на мнение, че топ приоритет за страната е газовата диверсификация. Заради това е от ключово значение

завършването на газовата връзка с Гърция.

А също разширяването на газовото хранилище в Чирен, както и разглеждането на технико-икономическите възможности за изграждане на нови газохранилища край Провадия и в морето край варненския нос Галата.

Друг обединяващ фактор бе идеята да се ограничи до 50% резервирането на капацитет по газовата мрежа от един доставчик.

Важна пункт в програмата на „Продължаваме промяната“ е да се запази работата на комплекса „Марица Изток“ максимално дълго време.

На срещата стана ясно още, че ще се променят правилата и одитите на мерките за енергийна ефективност. Целта е средствата да се изразходват правилно и целесъобразно, като е ясен и ефекта от енергийните спестявания.

Всички партии, участвали в преговорите, се споразумяха да се анализират ползите от разформироването на БЕХ.

В крайна сметка повечето от експертите останаха доволни от проведената среща и си стиснаха ръцете по редица спорни точки. Дискусията вероятно ще продължи в други политически формати, докато се изчистят основните приоритети.

 

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във