Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ще искаме отсрочка от Брюксел за газа

Асоциацията на индустриалния капитал поиска в писмо до министъра на енергетиката Николай Павлов българската страна да отстоява две стратегически цели в преговорите с "Газпром": постигане на обща доставна цена на природния газ за Европейския съюз, като разликите в тарифите за отделните членки да възникват единствено в резултат на различните транспортни разходи за пренос, както и уеднаквяване на транзитните такси, като се отчита фактът, че у нас те са по-ниски, отколкото в останалите държави от общността.   

"Като още един път изразяваме своята подкрепа за усилията на Европейската комисия и на българското правителство да постигнат равнопоставеност на страните членки на ЕС по отношение на доставките на природен газ от "Газпром" и "Газпром Експорт", ние отправяме молба за допълнителна информация за начина, по който българската страна поставя въпроса за уреждането на проблема с балансирането на предварително заявено и реално получено количество природен газ и произтичащите от този дисбаланс неустойки и допълнителни плащания по договорите с "Газпром", се казва още в писмото. 

Същия ден, след среща на служебния премиер Огнян Герджиков с представители на политическата коалиция "Нова република" на Радан Кънев, Трайчо Трайков и Петър Славов, се разбра, че България все още няма официално становище по предложението на "Газпром" и е възможно да поиска удължаване на срока за отговор до Еврокомисията, която подготвя обща позиция. 

През септември 2011-а комисията предприе антимонополно разследване срещу "Газпром", като резултатът от него бе оповестен на 13 март 2017-а. Тогава Брюксел публикува ангажиментите, които контролираната от Кремъл компания е склонила да поеме, за да разсее опасенията за ограничаване на конкуренцията на газовите пазари. Руснаците са обещали да премахнат забраната за реекспорт на газ по дългосрочните договори и сключване на контракти за междусистемен обмен, да въведат допълнителни условия за пренос на синьо гориво до точка на доставка, различна от тази по дългосрочните договори, да  преразглеждат тези договори на всеки две години по желание на клиента, а също да не искат обезщетения заради прекратяване на проекта "Южен поток".

"Ако се проведат преговорите с "Газпром" както трябва, това означава цени на природния газ с 30-40% по-ниски спрямо сегашните и спестяване на около 500 млн. лв. годишно", заяви Трайчо Трайков след срещата с Огнян Герджиков. По думите му руската фирма вероятно е злоупотребила с господстващото си положение и в резултат България е плащала значително повече, отколкото е трябвало. Ето защо сега от преговарящите зависи как тези по-високи цени ще се изяснят, с какви референтни стойности да бъдат обвързани и как и колко да получим за надплатеното досега на "Газпром".

Според информация от енергийния министър Николай Павлов в момента държавните дружества "Български енергиен холдинг", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" работят усилено за изготвяне на детайлни анализи на предложенията за поемане на ангажименти.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във