Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще искаме 130 милиона евро от ЕК за борба с миграционната криза, съобщи Борисов

Правителството ще поиска 130 млн. евро от Европейската комисия, за да се оборудва допълнително полицията в случай на тежка миграционна криза. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на днешното заседание на кабинета. Предстои премиерът да участва във видеоконферентна връзка с колегите си от Европа, председателите на Европейската комисия, на Европейския парламент и на Съвета на Европа.

"130 млн. евро ще поискаме, за да оборудваме полицаите в случай на тежка миграционна криза, ако има. Ще търсим варианти, ако може директна помощ от Германия, за да не пускаме поръчка и да чакаме две години", каза Борисов.

Във връзка с мерките срещу разпространението на коронавируса председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски съобщи, че Българската академия на науките разработва нов модел маски с активен въглен с цел подобряване на качеството. "Нашите учени са разгледали няколко типа маски и са установили, че активният въглен може да се получи от костилки на кайсии, които абсорбират бактерии. Разработката се финансира с 24 млн. лева от държавата и европейски програми", посочи Ревалски. А до два месеца може да започне тестване на разработвана вече 4 години от българска компания микормолекула за лечение на заболяването, съобщиха от София тех парк.

"България губи десетки милиони левове заради коронавируса всеки ден, потреблението пада, при горивата сривът е 15%", подчерта премиерът

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че днес ще се проведе среща с производители на дезинфектанти, за да не остават училища и градини без препарати.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във