Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще има увеличение на минималната работна заплата

Вицепремиерът Гълъб Донев

Ще има увеличение на минималната работна заплата. В момента се подготвят разчетите за различните варианти за нейното увеличени,  заяви в вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

"Трябва доходите и минималната работна заплата да нарастват. Тя ще се повиши, но не и с 750 лв., както предлагат от КНСБ, тъй като това било твърде рязък скок. 14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината, каза Донев пред Нова телевизия и допълни, че ръстът на инфлацията е малко над 2%.

Той припомни, че пенсиите са се увеличили. Според него това нарастване надминава инфлацията.

„Цените от юли до края на годината са такива, каквито са определени от КЕВР. От януари предстои ново определяне на цените за електроенергия за бита, съответно и за парното. Явно ще има покачване на цените, но това, което е предвидено с енергийното подпомагане за хората, които отговарят на критериите за това да бъдат подпомогнати от държавата за този отоплителен сезон са някъде около 345 000 лица и семейства. Вдигна се и процентът, с който се подпомагат месечно тези граждани. Започна и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон. Всички, които са одобрени до момента – над 200 000, регулярно получават парите за енергийно подпомагане”, посочи той.

Според него всичко, което се случва в Европа и в целия свят, няма как да не доведе до проинфлационни процеси. В момента инфлацията е малко над 2%, но се очаква тя да нарастне до края на годината, добави министърът.

Наскоро председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев обяви, че бизнесът е против увеличаването на минималната работна заплата и пенсия. 

"Бюджeтът cякaш мaлкo прeкaли cъc cвoятa щeдрocт и пoпулизмa, изуми ни c минимaлнaтa пeнcия", кoмeнтирa  Вeлeви допълни:  "Вcъщнocт минимaлнa пeнcия изoбщo нe трябвa дa имa, в пoвeчeтo cтрaни нямa минимaлнa пeнcия. Пeнcиятa e тaкaвa, кaкъвтo e ocигуритeлният принoc", oтбeлязa тoй.

Вeлeв пoяcни, чe aкo тя e мнoгo мaлкa и хoрaтa бeдcтвaт, влизa в cилa coциaлнoтo пoдпoмaгaнe.

Facebook logo
Бъдете с нас и във