Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще има промени в забраните за изстрелване на ракети при градушки

В кратки срокове ще бъдат предложени конкретни промени, които целят да оптимизират времевия период за забрана за изстрелване на противоградови ракети от полигоните за борба с градушките. Това стана ясно след среща между министрите на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. В обсъждането на темата са участвали още командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, главният директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Христо Щерионов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ Ваньо Славеев и генералният директор на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ Георги Пеев.

Министър Бозуков вчера посети засегнатите от градушка населени места в област Пловдив. Той изтъкна, че нанесените щети върху продукцията на земеделските производители са значителни. „Ние като ресорно министерство, търсим всякакви възможностите те да бъдат компенсирани, като за целта ще бъдат използвани различни финансови механизми“, казва аграрният министър. По време на разговорите, той е поставил и въпроса относно възможността за пренасочване на самолетите към алтернативно летище или по друг маршрут, за да се освободи въздушното пространство за изстрелване на противоградови ракети.

Министър Георги Тодоров е заявил, че ще бъде прегледана нормативната уредба, която регламентира използването на въздушното пространство на България при работа на полигоните за борба с градушките. Той е категоричен, че не трябва да се допускат компромиси с безопасността на хората и полетите. Обхватът на ракетите не застрашава прелитащия трафик, но са изключително опасни за въздухоплавателните средства, които излитат или кацат, както и тези, които летят на ниска височина.

Институциите са си поставили срок от 10 дни, след който ще бъдат предложени конкретни промени, които да оптимизират процеса за активиране и деактивиране на полигоните за борба с градушките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във