Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ще има нов закон за инвестициите

Министерството на икономиката и енергетиката подготвя нов Закон за насърчаване на инвестициите, съобщи министър Драгомир Стойнев пред ресорната парламентарна комисия. Основната му цел ще е намаляване на административната тежест за фирмите, кандидатстващи за получаване на сертификат за клас инвестиция или приоритетен проект. Това ще стане чрез облекчаване на изискванията към заявителите, техните проекти и документите за кандидатстване.


"По този начин значително ще се ускорят сроковете за разглеждане на предложенията. Наред с това правителството се стреми да гарантира предвидимостта на бизнес средата, като няма да бъдат променяни данъчни ставки. Но за нас преди всичко е важно инвеститорът да спазва българското законодателство", заяви Стойнев.


На въпрос какво върши повереното му министерство за привличането на преки чуждестранни инвестиции, той отговори, че през 2013-а е бил отбелязан положителен тренд в тази посока. Миналата година са сертифицирани 15 инвестиционни проекта на обща стойност 106.3 млн. лв., от които се очаква да разкрият 894 нови работни места. Сертифицираните инвестиционни проекти за първите четири месеца на 2014-а пък са осем и са в размер на 76.7 млн. лева. В момента тече процедура по сертифициране и на други 11 проекта в сферата на транспорта, информационните технологии, аутсорсинга, машиностроенето, дървообработването, туризма, които са за 465.4 млн. лева.


Стойнев изтъкна, че освен за вложенията от чужбина е необходимо да се мисли и за раздвижването на инвестиционния климат в страната, като амбиция за 2014-а е да имаме икономически растеж от 2 на сто. За да се реализира подобен ръст обаче, било задължително да започне изграждането на газопровода "Южен поток".


"Трябва да се възползваме максимално от този проект, който е важен за България и за Европа и за който страната ни няма да даде един лев. Ще създадем работни места, ще донесем печалба и ще връщаме заема за изграждането му единствено чрез дивидентите от проекта", отбеляза за пореден път икономическият министър. По думите му тръбите за газопровода вече се произвеждат и през юни ще бъде поставено началото на евентуални строителни дейности по морската част на съоръжението.


Пред депутатите Стойнев гарантира, че държавата прави всичко възможно кризата в Украйна да не окаже негативен ефект върху туризма. Той категорично отрече медийните информации за отлив на туристи по време на зимния сезон - дори ерегистриран ръст от 4.5 процента. На този етап няма и анулирани полети от Украйна или Русия. България била представена на туристически форум в Киев, където получила награда за най-добър щанд, а сега участваме в най-голямото арабско туристическо изложение в Дубай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във