Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще има ли изненада сред кандидатите за строителството на АЕЦ "Белене"?

В 17.30 часа приключи процедурата за събиране на заявления за интерес към възобновяването на проекта за АЕЦ "Белене". Имената на кандидатите за стратегически инвеститор ще бъдат обявени официално утре от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Руската държавна компания "Росатом" сама обяви, че е подала заявление. То е прието от Националната електрическа компания на България. По неофициални данни Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и Корейската хидроядрена корпорация също са подали заявления за участие. Желание да участват в строителството на централата са заявили френската "Фраматом" и американската "Дженерал Илектрик", а българска компания е поискала да закупи акции от бъдещия проект. В медиите се появи и информация, че най-вероятно заявление за миноритарно акционерно участие има и от фирма, свързана с Христо Ковачки. 

Правителството обяви, че държавата ще участва само с активите, платени по проекта досега –  това са площадката, лиценза и купеното оборудване. Общо държавните активи бяха оценени на около 3 млрд. лв. Държавата не се ангажира да дава финансови гаранции на инвеститора, също така няма да се обвързва с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“ бе публикувана на 22 май 2019 г. в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключването й пък е 12 месеца.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви вчера, че държавата няма да променя условията на конкурса и няма да прави компромиси и отстъпки. Плановете са стратегическият инвеститор да бъде избран до догодина.

"Ще търсим оптимален вариант затова да бъдат допуснати максимално широк кръг потенциални и стратегически инвеститори и компании, които биха желали да придобият миноритарен дял или такива компании, които биха желали да сключат договор за изкупуване на електрическа енергия. Процедурата е с много широки възможности за комбинации в хода на самата процедура, така че надявам се всичко да бъде наред", каза министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във