Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ще договорим ли по-евтин газ от Русия?

Ръководителят на КЕВР Иван Иванов и енергийният министър Теменужка Петкова.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обяви, че скоро България може да започне преговори с руския газов гигант "Газпром" за нови цени на доставките на синьо гориво.

Страната получи тази възможност, след като Европейската комисия постигна споразумение с компанията по антимонополно дело. Още преди три години Брюксел обяви, че "Газпром" е изготвила обща стратегия за доставките на газ за Стария континент, които нарушават антитръстовите правила на Европейския съюз, и на България, Естония, Латвия, Литва и Полша са наложени по-високи цени. На тази практика вече е сложен край.

"След като в официалния вестник на Европейския съюз беше публикувано решението на Еврокомисията по антимонополното дело срещу "Газпром", изтекоха десетте седмици - това е срокът, в който "Газпром" трябваше да покани страните, засегнати от решението. По информация, която официално ми беше подадена от комисията, очаквам започване на преговори, които да доведат до по-добри условия за България в рамките на договора за доставка на природен газ от "Газпром". Какви ще бъдат резултатите от тези преговори  зависи вече от тяхното провеждане", обясни през седмицата Иван Иванов пред БНТ. 

Редно е да отбележим, че в подробно описаните задължения на "Газпром" към Европейската комисия се казва, че България може да поиска по-ниска цена, когато цената на газа й се отклонява от конкурентните западноевропейски референтни стойностиНовата цена трябва да отразява тези стойности, включително и цените на разпределителните центрове за втечнен газ. В случай че нашата държава направи такова исканe, но не постигне споразумение с "Газпром", следва арбитраж. Делото ще се проведе в рамките на ЕС, където арбитражните съдилища са задължени да спазват и прилагат европейското право в областта на конкуренцията. Отделно - при необходимост, комисията има право да се намесва в такива случаи.

Въпросът сега е дали правителството ще се възползва от тези опции, тъй като към момента властите не са обявили официално намеренията си.

Друг любопитен момент е как ще се отразят резултатите от евентуалните преговори при формирането на цената на синьото гориво за крайния потребител. Както се разбра в края на август, КЕВР предвижда поскъпване на синьото гориво от 1 октомври. От държавния регулатор очакват на 10 септември да получат от "Булгаргаз" окончателното заявление за цените. Предварителното искане на газовия доставчик бе за увеличение в началото на зимния сезон с 15%, което неминуемо ще се отрази и върху цените на парното и топлата вода навсякъде в големите градове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във