Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще дават пари за саниране и на еднофамилни сгради

Към 31 декември 2020 г. 1917 блока са обновени в резултат на изпълнението на мерки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

През новия програмен период за безплатно саниране ще могат да кандидатстват и еднофамилни сгради. По националната програма са предвидени над 1,4 млрд. лв. за жилищни сгради.

Тази ос от Плана ще стартира с вече подадените проектни предложения на собствениците, които  са подали документи в Българската банка за развитие, както и по Оперативна програма „Региони в растеж“. 

"Вече приключва Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която е успешна и има както социален, така и икономически и екологичен ефект. Огромен е интересът към новата програма, която сме заложили в Националния план за възстановяване и устойчивост", обяви миналата седмица регионалният министър Петя Аврамова.

Към 31 декември 2020 г. 1917 блока са обновени в резултат на изпълнението на мерки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 105 остават за довършване.

Обобщените данни за напредъка по програмата показват, че по 19 сгради се изпълняват строително-монтажни работи, а по други 74 са започнали подготвителни дейности. За още 8 са обявени обществени поръчки за техническо и енергийно обследване.

Общият брой на сключените договори за финансиране на мерки за повишаване на енергийната ефективност с Българската банка за развитие е 2022.

От въведените в експлоатация 1917 многофамилни жилищни сгради най-много са в градовете  Бургас (205), Благоевград (143), София (118) и Хасково (100).

В края на миналата година беше съобщено също, че хората няма да доплащат за саниране и по новата програма за енергийна ефективност.  За живущите в блоковете санирането ще е безплатно. 

"За нас е ясно, че хората, ако трябва да извадят дори и 10 лв. в брой, винаги ще има някой против, а ние не искаме програмата да бъде блокирана, а да започне бързото изпълнение", обясни министърът.

Над 1,7 млрд. лв. ще бъдат средствата за жилищни сгради в стълба „Зелена България“ по Плана за възстановяване и устойчивост. Ще се финансират не само подмяна на изолация и дограма, а и възобновяеми източници на енергия като соларни панели и други. Ще има също средства за обществени и административни сгради, предприятия, както и за улично осветление.

Изпълнението се очаква да започне с многофамилни сгради, които вече са сключили договори с общините и документите им са одобрени в Българската банка за развитие. Има над 3000 чакащи блокове. През месец април трябва да има утвърден план и да започне изпълнението. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във