Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще "чистят" въздуха с ограничаване на автомобили в части от София

Столичната община ще разработи нова програма за следващите 5 години, чрез която иска да подобри качеството на въздуха.

Една от мерките, които ще бъдат заложени в нея, е определянето на "нискоемисионни зони" - карета, които ще бъдат изцяло ограничени за влизане на автомобили. Възможно е на определени места да бъде забранено влизането на определен тип еко категории автомобили и други превозни средства.

Общата стойност на проекта за периода 2021-2026 година е над 400 000 лв. Предстои той да бъде изготвен, след което ще бъде обсъден и гласуван от Столичния общински съвет.

И във вторник (14 януари) бяха отчетени завишени нива на фини прахови частици във въздуха в София. Според данните на картата въздухът е замърсен в почти целия град. Изключение правят само няколко района. Най-критично е състоянието в кварталите "Хаджи Димитър", "Орландовци", "Христо Смирненски", "Подуяне" и "Левски".

Според Световната здравна организация 77% от жителите на европейските градове са изложени на нива на фин прах далеч над препоръчителното от нея.

Данните на сайта airvisual показват, че към 13.00 часа София е на 20-о място в класацията на градовете с най-мръсен въздух в света. Първенец е Сараево, а на второ място е Дака, Бангладеш. Трета е столицата на Виетнам - Ханой.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във